Виділіть 5 хвилин – і обробка саду не буде марною. Як легко відрізнити справжній мідний купорос від підробки

Щоб отримати восени гарний врожай плодів, навесні треба потурбуватися про обробку бордоською сумішшю. Як дізнатися, чи не поклали туди несправжній мідний купорос?

Бордоську суміш садівники зазвичай готують самотужки. Обов’язковим елементом є мідний купорос. Хімікат не з дешевих, тому деякі торговці підсовують під виглядом синіх кристалів звичайну сіль, які для вірогідності підфарбовують.

Як визначити справжній мідний купорос

Якщо побризкали дерева, а результат нульовий, і не вдалося врятувати кісточкові від моніліозу, знайте – ви застосували несправжній мідний купорос. Тому наступного разу не пошкодуйте кілька хвилин часу, щоб переконатися у дієвості препарату.

Візьміть 1 ч. лож. мідного купоросу, залийте 1 ст.лож. теплої води. Зачекайте кілька хвилин, щоб суміш настоялася. Після цього опустіть в отриману рідину цвях. За 2 хвилини він має набути іржавості. Якщо подібної реакції не відбулося, доведеться відкласти обприскування дерев і пошукати справді дієвий препарат замість підробки.

Мідний купорос і залізний

Слід також розмежовувати мідний та залізний купорос, оскільки ці інгредієнти мають значні відмінності. Обидві сполуки використовують у садівництві, щоб захистити дерева від хвороб та шкідників.

Як відрізнити мідний купорос від залізного

Мідний купорос

Кристали блакитного кольору в складі бордоської суміші допоможуть позбутися парші та інших грибкових захворювань. Використовувати препарат дозволяється восени та ранньої весни, допоки бруньки ще сплять. Якщо суміш попаде на вже розпущені листочки, вони попечуться.

Залізний купорос

Допоможе позбутися лишайників чи моху на кущах та деревах. Зазвичай обприскують рослини восени. У слабкій концентрації можна труїти шкідників на травичці газону чи білити стовбури дерев.

Нові статті

Схожі статті

Яблука пролежать до глибокої весни: ось ці поради допоможуть зберегти популярний фрукт свіжим та соковитим

Яблука – один із найголовніших фруктів осені. Їх можна зберігати довго без консервації. Але для цього потрібно дотримуватись певних правил та умов. Дізнайтесь, як зберегти яблучний врожай до весни.

“Продав будинок, працював в таксі”: актор серіалів Валентин Томусяк розповів, чим займався останні роки

Валентин Томусяк – актор театру та кіно, відомий по ролі Павла в серіалі "Тільки кохання" (2010 рік). Артист розповів, з якими викликами він та його дружина Катя Тишкевич зіштовхнулись в 2022 році.

Ліниві вареники по-львівськи: як приготувати українські палюшки на обід – особливий рецепт від господині

Ліниві вареники по-львівськи або палюшки – традиційна страва української національної кухні. Як їх приготувати швидко та смачно – читайте в рецепті, який для вас підготував "Один Факт".

Вечір без Потапа: 37-річна Настя Каменських показала, з ким обіймається, поки чоловіка-репера немає поряд

Українська співачка Анастасія Каменських поділилась в соціальних мережах затишним родинним кадром. На ньому артистка обіймається, але не з Потапом. Хто був поряд з Настею, поки чоловік на гастролях?