А липи цвітуть: кому і для чого треба запастися липовим цвітом і в який час його найкраще збирати

Липа в деяких місцевостях України вже заквітла. Варто не упустити цей час та запастись квіточками липи. "Один Факт" розповість, як правильно збирати липу і що з неї готувати.

Квіти липи в деяких регіонах України зацвітають наприкінці травня або на початку червня. Цей час ідеальний для того, аби зібрати їх та засушити на зиму. Липовий чай, приготований прохолодним зимовим вечором — стане дуже корисним напоєм, який і проти застуди допоможе, і заспокоїть.

Висушені квіточки липи стануть у нагоді практично в кожній українській родині. Адже вони мають широкий спектр дії, заспокоюють біль, допомагають при судомах, мають снодійні і жовчогінні властивості.

Чай з липового цвіту посприятиме швидкому виведенню токсинів з організму. Але за умови, що квіти липового дерева зібрані на початку літа за усіма правилами.

Як суцвіття липи впливають на організм

Липовий цвіт відомий в народі своїми лікувальними властивостями. Не дивно, що багато господинь намагаються назбирати його якомога більше в сезон і засушити.

В складі квіточок липи міститься більше десятка ефірних олій, які діють, як легке заспокійливе і допомагають побороти стрес. Завдяки чаю з липи покращується настрій, налагоджується сон, поліпшується загальний стан організму.

В складі липових квіточок також є аскорбінова кислота, що допомагає при застудах, стабілізує температуру тіла. Чай з липи корисний людям із підвищеним холестерином, а також матусям, що нещодавно народили і годують дитину грудним молоком. Липовий чай покращує лактацію.

Ефективні квіти липи й при схудненні. Липа виводить з організму усю зайву рідину і це сприяє зменшенню ваги.

Що можна приготувати з квіточок липи?

Що можна приготувати з квіточок липи
Що можна приготувати з квіточок липи

Зазвичай квіти липи збирають, щоб приготувати корисні чаї. Також їх можна використовувати для приготування запашного варення, липового меду, лимонаду або ж сиропу. “Один Факт” наводить класичний рецепт варення з квіточок липи.

Інгредієнти, які знадобляться для приготування варення:

  • лимонна кислота: 3 г;
  • цукор: 500 г;
  • квіточки липи: 500 г;
  • вода: 200 мл.

Спосіб приготування варення з липового цвіту

Крок № 1. Квіти липи промивають під проточною водою. Дають воді стекти та розкладають одним шаром на чистий рушник. Вони повинні добре підсохнути.

Крок № 2. Поки липа сохне – готують сироп. Для цього цукор розмішують у воді, ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Далі вогонь під ємністю зменшують і варять сироп протягом 5 хвилин.

Крок № 3. Просушені квіточки липи викладають в емальований посуд, зверху заливають гарячим окропом. Усі квіти липи мають бути повністю покриті солодким сиропом. Тому на них зверху ставлять широку тарілку і склянку з водою (гніт). В такому виді залишають на 15 хвилин.

Крок № 4. Каструлю з липою в сиропі ставлять на вогонь. Варять 35 хвилин, періодично помішуючи. За кілька хвилин до готовності додають лимонну кислоту.

Крок № 5. Готове липове варення розливають у скляні банки, заздалегідь простерилізовані. Залишають остигати на 3 доби в умовах кімнатної температури.

Готове липове варення зберігають в темному та прохолодному місці.

За якими правилами заготовлювати липовий цвіт?

Щоб квіточки липи принесли максимальну користь — їх збирають, коли вони повністю розкриються. Також для збору підходять бутони, в яких ще немає твердих плодів-кульок.
Кращий час для збору квітів липи – це ранок, коли надворі суха погода. Відразу після дощу липу збирати не варто. Справа в тому, що пилок її квітів є ароматичним і корисним носієм. Дощ частково його змиває і тому ви не зможете отримати максимальну користь від таких квітів.

Як правильно збирати квіти липи
Як правильно збирати квіти липи

Липовий цвіт збирають подалі від доріг і промислових підприємств. Суцвіття обривають разом із листям, що розташоване поряд із квіточками. Після збору квіти липи розкладають тонким шаром у приміщенні з гарною вентиляцією. Бажано, щоб сонячне світло на них не потрапляло. В залежності від погоди квіти липи добре висихають за 3-5 днів. Зберігають сухі суцвіття в скляних банках або пакетах з паперу. Максимальний час зберігання висушених квіточок липи: 2 роки.

“Один Факт” зауважує, що цей матеріал є суто інформаційним і не надає медичних порад щодо лікування народними засобами. Перш ніж використовувати квіти липи з метою лікування — проконсультуйтеся із своїм лікарем.

Нові статті

Схожі статті

Проміняв Нелю Шовкопляс на кіно: Єгор Гордєєв взяв собі підробіток – куди він пішов після “Сніданку з 1+1”?

Відомий ведучий з ранкового шоу "Сніданок з 1+1" Єгор Гордєєв знайшов собі нову роботу. Розповідаємо, в якому ще проєкті українського виробництва можна буде його побачити.

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.