Солодкий і без нітратів: як вибрати стиглий кавун і на що звертати увагу – 9 ознак, які все підкажуть

Соковитий кавун стане найкращим перекусом влітку. Він на 80% складається із води, але не завжди може порадувати смаковими властивостями. "Один Факт" розповість, як обрати стиглий кавун.

Кавун – соковита і солодка літня ягода, яка містить в собі мінімум калорій і на 80% складається із води. Також в складі стиглої мʼякоті міститься багато вітамінів та антиоксидантів.

Щоб обрати в магазині або на базарі стиглий, соковитий кавун — зверніть увагу на 9 критеріїв.

Критерій № 1: все – по сезону. Кавун добре достигає в умовах великої кількості сонячного світла і тепла. В Україні кавуни висаджують в квітні або травні. Збір врожаю припадає на липень, серпень та вересень. Куштувати солоденькі кавуни можна до самих зимових холодів. Їх мʼякоть довго зберігає смакові властивості.

Критерій № 2: Розмір кавуна. Ця ягода буває різних сортів, і від цього залежать і характеристики мʼякоті, і форма плоду. Дрібні кавунчики краще не купувати, бо вони можуть бути недозрілими. Також не варто купувати занадто великі кавуни.

Критерій № 3: Увага на шкірку. Поверхня солодкого кавуна зазвичай глянцева, а не матова. На ній не повинно бути вмʼятин, мʼяких ділянок та ушкоджень.

Критерії, за якими треба обирати кавун
Критерії, за якими треба обирати кавун

Критерій № 4: Колір смужок. Найсолодші кавунчики мають найсильніший контраст між світлими та темно-зеленими смужками на поверхні. Кавуни витягнутої форми мають зазвичай менш виражені смужки, але на рівень цукру в складі це ніяк не впливає.

Критерій № 5: Колір насіння. В стиглих та солоденьких кавунах насіння має чорний або темно-коричневий колір. Біле насіння свідчить про те, що ягода ще не дозріла.

Волокна, якими пронизаний кавун зсередини – повинні мати білий або світлий колір. Якщо ж волокна жовті — це свідчить про занадто велику кількість нітратів.

Критерій № 6: Суха плодоніжка — зовсім не критерій стиглості. Плодоніжка кавунів повністю стає сухою через 3-5 днів після збору врожаю. Якщо кавун тільки-но привезли з поля — його плодоніжка може бути як зеленою, так і сухою. Краще звернути увагу при виборі кавуна не на неї, а на ділянку під хвостиком. Якщо цей “пʼятачок” ще зелений – кавун брати не треба, бо він не стиглий.

Критерій № 7: Земляна пляма. Найкращий орієнтир при виборі кавуна — це наявність жовтої плями на шкірці. Чим вона яскравіше — тим солодшою буде мʼякоть. Жовта пляма формується на ділянці кавуна, яка лежала на землі. Вона свідчить про те, що кавунчик достигав в природних умовах.

Критерій № 8: Звук. Якщо постукати рукою по стиглому кавунчику — він “відповість” помірно дзвінким звуком. Якщо кавун дзвенить занадто сильно – він ще не стиглий. Занадто глухий звук свідчить про те, що плід перезрілий.

Критерій № 9: Пружність шкірки кавуна. Його перед покупкою треба взяти до рук та міцно стиснути. Якщо він пружний та трохи тріщить – екземпляр можна купувати. Він точно стиглий.

Кавуни краще купувати в спеціалізованих магазинах
Кавуни краще купувати в спеціалізованих магазинах

Кавуни краще купувати в спеціалізованих магазинах та на облаштованих для продажу базарах. В таких місцях продукт проводить санітарну перевірку якості, а ягода має усі необхідні документи.

Нові статті

Схожі статті

Проміняв Нелю Шовкопляс на кіно: Єгор Гордєєв взяв собі підробіток – куди він пішов після “Сніданку з 1+1”?

Відомий ведучий з ранкового шоу "Сніданок з 1+1" Єгор Гордєєв знайшов собі нову роботу. Розповідаємо, в якому ще проєкті українського виробництва можна буде його побачити.

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.