Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

Літо для багатьох людей асоціюється з різноманітними свіжими ягодами і фруктами. А ще – корисними рослинами, які в цей час ростуть на городі та луках. Багато господинь використовують літній період для того, щоб зробити зимові заготовки.

Наприклад, з середини липня можна збирати свіжі листочки та паростки запашної мʼяти. Їх засушують, а взимку – використовують для приготування різноманітних чаїв, супів, коктейлів та соусів. Ділимося із вами способами, як правильно засушити мʼяту.

Звʼязуємо у пучки

Сушка мʼяти на відкритому повітрі — найпростіший спосіб створити заготовку на зиму. Листя рослини розкладають рівним та тоненьким шаром на вовняній тканині.

Час від часу їх потрібно перевертати, щоб мʼята добре просушилася з усіх сторін.

Також рослину можна зібрати у невеликі пучки. В нижній частині їх звʼязують мотузкою і відвішують в такому вигляді на горищі або веранді. В приміщення не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Водночас його потрібно гарно провітрювати щодня.

Електрична духовка

В електричній духовці мʼята сушиться набагато швидше. Однак при такому способі частина корисних речовин втрачається.

По-перше, треба застелити деко пергаментним папером. Далі покласти туди листя та стебла мʼяти. Температура в духовці повинна триматись на рівні + 50+60°С. Краще відрегулювати її до режиму конвекції. Дверцята під час сушки мʼяти тримати напіввідкритими.

За станом листя мʼяти потрібно ретельно слідкувати – щоб вони не пересушились.

Електросушка

Мʼяту можна висушити в електричній сушарці
Мʼяту можна висушити в електричній сушарці

Електросушка або дегідратор чудово підходить для висушування мʼяти на зиму. Листочки мʼяти розкладають на піддони та сушать при температурі + 45°С. Зазвичай на увесь процес йде приблизно 3-5 годин.

Щоб сушка проходила більш рівномірно, необхідно кожні 30 хвилин міняти піддони місцями. Коли мʼята висохне повністю, їй дають час на те, щоб вона охолола. Після цього – складають в тару для подальшого зберігання.

Зберігати сушену мʼяту краще за все в скляних банках або ж герметичних контейнерах з пластику. Ще один варіант – текстильні мішечки з хлопкової тканини.

Зберігати мʼяту краще в сухому та темному місці. Додатково в мішечки або контейнери можна розкласти пакетики селикагелю. Він вбереже приправу від плісняви.

Мікрохвильовка

Спосіб висушування мʼяти в мікрохвильовці займає мінімум часу. Після збору рослину насипають в один шар у невеличкий піддон і сушать з інтервалом 1-2 хвилин на повній потужності. Завдяки такій техніці можна контролювати процес сушки краще.

Заморожуємо листочки мʼяти

Листочки мʼяти можна не тільки сушити, але й заморожувати
Листочки мʼяти можна не тільки сушити, але й заморожувати

Мʼяту на зиму можна не тільки сушити, але й заморожувати. Листочки свіжої рослини обривають зі стебел. В чистому та сухому вигляді їх розкладають тонким шаром на обробній дошці або будь-якій іншій обробній поверхні.

Наступним етапом ставлять до морозильної камери на декілька годин. Потім дістають з морозилки та розкладають в герметичні пакети-слайдери. Їх знов прибирають у камеру холодильнику.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.