“Станьте боком і не мовчіть”: екскурсовод розповів, як себе поводити, якщо зустрів ведмедя в Карпатах

Зустріч з ведмедем в природних умовах не завжди приємна. Експерти наголошують, що з цим хижаком потрібно вести себе обережно. Наступні правила допоможуть вберегти себе від розлюченого косолапого.

Зустріч з ведмедем в дикій природі може стати для непідготовленої людини небезпечною пригодою. Косолапий мешканець карпатських лісів – справжній хижак і про це потрібно памʼятати при зустрічі із ним. Гірський гід Сашка Матуру розповів, що ж потрібно робити, якщо на прогулянці в Карпатах на ваш шлях вийшов ведмідь.

По-перше, фахівець із туристичних подорожей звернув увагу на ось таку істину. Ведмеді не ходять в гості до людей – це люди опиняються в ареалі проживання диких та хижих тварин. Саме тому під час прогулянки варто інколи подавати звукові сигнали – щоб косолапі жителі лісів почули вас та не підходили. Можна, наприклад, голосно розмовляти або ж під час прогулянки постукувати палицями для трекінгу. Ведмідь почує ці звуки та, скоріш за все – уникатимуть зустрічі з людьми.

Що робити, якщо зустрілись з ведмедем?

Як поводити себе під час зустрічі з ведмедем в Карпатах
Як поводити себе під час зустрічі з ведмедем в Карпатах

Якщо на вашому шляху опинились маленькі ведмежата – слід негайно відійти у протилежний бік. Їх мама ведмедиця, цілком імовірно – знаходиться десь поблизу. Тому діставати телефон і робити з малятами фото чи відео на добру памʼять – не краще рішення. Це може стати занадто небезпечним заняттям.

Ось що потрібно робити, якщо вас спіткала зустріч з ведмедицею або ведмедем:
потрібно стати боком та щось голосно говорити – це відлякає косолапу мешканку карпатського лісу;

  • ні в якому разі не можна дивитись в очі ведмедиці;
  • потихеньку потрібно відступати, але – не бігти, адже ведмедиця біжить набагато швидше за людину (55 км на годину);
  • якщо ведмідь знаходиться в 5-10 метрах від людини і починає бігти на неї – слід відразу падати додолу, закривати руками голову і лежати, не рухаючись.
Як себе поводити під час зустрічі з ведмедем
Як себе поводити під час зустрічі з ведмедем

Якщо ведмідь вирішив атакувати, то він кілька разів вдарить людину в район голови, або ж по руках чи ногах. Зробивши 2-3 удари – хижак почне повільно відступати назад. Слід памʼятати про те, що тварина також знаходиться в стані стресу. Якщо ведмедиця була разом з малими ведмежатами і вони повтікали – імовірно, вона невдовзі почимчикує слідом за ними.

Коли хижак піде, людині залишиться лише зробити собі перевʼязку та добратися до найближчого населеного пункту.

Нові статті

Схожі статті

Мама трьох Олена Кравець сховала від своїх дітей цукерки, щоб з’їсти самій: “Не відчуваю провини”

Зірка "Кварталу 95" Олена Кравець назвала причини, через які ховає від своїх дітей шоколадні цукерки. Акторка показала домашнє відео, яке все пояснює краще, аніж будь-які слова.

“Важливо мріяти”: Володимир Дантес розсекретив, на якому фундаменті тримаються його стосунки з Кацуріною

36-річний український співак Володимир Дантес поспілкувався із Машею Єфросиніною на тему стосунків. В розмові він розповів, як йому та Даші Кацуріній вдається у складні часи триматися поряд.

Дмитро Кулеба показав свою маму Євгенію Володимирівну: вона у нього вчителька української мови і літератури

Українського дипломата Дмитро Кулебу цілком можна назвати щасливою людиною. В свої 43 роки корінний сумчанин все ще має маму. На своїй сторінці в Instagram він показав, як вона зараз виглядає.

“Фейчина”: 37-річний Тарас Тополя публічно пройшовся по шоу “Холостяк” і розповів, чи вірить в його щирість

Український співак Тарас Тополя в публічному просторі висловився про реаліті-шоу "Холостяк". Дізнайтесь з матеріалу "Один Факт", чому він не вірить у чесність програми та щирість її учасниць.