Забуті рецепти наших предків: прабабусі високо цінували кропиву й застосовували для приготування різних страв

Історик з Тернопільщини певен, що наші пращури широко застосовували кропиву для приготування смачних страв. Чоловік намагається відновити давно забуті рецепти.

Сучасні українці практично не вживають навесні цей корисний продукт. Між тим кропива здатна посилити організм, змучений зимою, достатньою кількістю вітамінів. Василь Ільчишин дослідив, що європейці здавна займалися виготовленням тканини, одягу, взуття з кропиви задовго до культивації конопель і льону.

Унікальність цієї рослини полягає в можливості зберігати колір, тому з неї виходить чудовий барвник. А поживні властивості зелені використовували в кулінарії. Щойно навесні блисне сонечко і з’являться перші зелені листочки, хазяйки бралися до приготування борщу з кропиви.

Тісто з кропивою виходить зеленуватим і з характерним присмаком

Сучасні українці віддають перевагу шпинату, а от прабабусі йшли до паркану й рвали кропиву. Робили тушковану укупі з лободою, називаючи волоком. Деякі селяни не забули цей рецепт й донині, наголошує історик.

Ще цю корисну рослину додають у тісто, якщо треба надати масі зеленого відтінку. Окрім кольору ще й смак буде доволі незвичний. Пан Василь запропонував повернутися на кілька десятиліть назад і приготувати кропив’яну пасту.

Кропиву можна застосовувати як начинку для пиріжків

Борошно слід змішати з яйцями, перемеленою в блендері кропивою і посолити. Можливо, знадобиться трішки води, якщо міситься надто туго. Відставте масу хвилин на 20. Після цього можете розкочувати коржі та нарізати локшину.

Якщо застосовувати кропиву як начинку до пиріжків, треба обдати листочки окропом і витримати 5 хвилин. Воду злити, а масу використовувати за призначенням. Вийде не лише смачно, але й корисно.

Нові статті

Схожі статті

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.

“Не планувала, чесно кажучи”: Могилевська вперше розповіла про те, як стала мамою двох дівчат – 13 і 4 роки

Наталія Могилевська нещодавно стала мамою двох дівчаток, але чи було це в її планах - співачка розкрила всі карти про всиновлення дітей. Подробиці.

Її життя змінилось на 360 градусів: куди зникла 35-річна зірка жіночого тріо Єва Бушміна – не в Україні

Єва Бушміна була впізнаваною артисткою своїх часів і під час участі у "Фабриці зірок" і під час перебування у жіночому гурті, але зараз все змінилось - чим займається співачка?