Забуті страви української кухні: смачна коцюрба з картоплею та шкварками. Ситний рецепт до осіннього обіду

Коцюрба – старовинна українська страва козацьких часів з товченою картоплею, галушками та засмажкою зі шкварками. Відроджуємо забуті рецепти української кухні! Смакує до святкового столу!

Коцюрба — стародавній український рецепт, в якому є галушки, картопля та добре засмажені шкварки. Похождення такої незвичайної назви у цієї страви вочевидь пов’язане із кухонним приладдям коцюрбою, яке більш відоме під назвою “Кочерга”. Ймовірно, для приготування страви треба було дуже добряче вправлятися кочергою в пічці — тому й отримала вона таку назву. Існує й інша інтерпретація назви цієї страви, що пов’язана з одним із інгредієнтів — вишкварками. Можливо, той, хто вигадав назву коцюрба, порівняв форму вишкварок із кочергою.

Коцюрба: старовинний український рецепт
Коцюрба: старовинний український рецепт

Але, давайте повернемось до рецепту. Коцюрба — неймовірно ситна та смачна страва, яка належить до козацьких часів. Вона була розповсюджена на Полтавщині та має 2 різновиди приготування:

  •  відварені галушки з товченою картоплею, политі зверху зажаркою зі свинячих шкварок;
  •  напіввідварена картопля з галушками, що обжарені з цибулею, часником та підчеревиною.

Зараз коцюрба чомусь забута українським суспільством. Втім, саме така страва має прикрашати и святковий стіл, і повсякденне меню. Пропонуємо до вашої уваги спосіб приготування коцюрби за старовинним рецептом.

Коцюрба: ситна страва до вашої кулінарної скарбнички
Коцюрба: ситна страва до вашої кулінарної скарбнички

В першу чергу треба замісити тісто на галушки. Для цього беремо наступні інгредієнти: сіль, простокваша, борошно, сода. В окрему ємність наливаємо простоквашу, додаємо велику щіпку солі та соди, а потім – гарненько все перемішуємо. Далі додаємо декілька жмень борошна. Тісто не треба робити занадто тугим, бо тоді галушки вдадуться несмачними. На стіл, добре присипаний борошном, викладаємо підготовлене тісто. Гарно вимішуємо його та накриваємо зверху рушником. Залишаємо тісто на деякий час, щоб воно “відпочило”. Поки є вільний час — підготовлюємо овочі.

Коцюрба: тісто для галушок
Коцюрба: тісто для галушок

На черзі у нас — картопля. Чистимо її від шкірки, розрізаємо на 4 частини та складаємо в каструлю. Зверху треба залити картоплю водою. Ставимо ємність на плиту, доводимо до кипіння, додаємо сіль за смаком та відварюємо до готовності. Картопляний відвар зливаємо, а каструлю з картоплею закриваємо кришкою.

Коцюрба  - забуті українські рецепти.
Коцюрба – забуті українські рецепти.

Чистимо ріпчасту цибулю від шкірки та нарізаємо її кільцями або скибочками. Часник можна не чистити, а розрізати на 2 частинки чи розчавити ножем. Моркву нарізаємо великими шматочками — бажано однакового розміру. Підчеревину ріжемо скибочками, викладаємо на розпечену пательню та обжарюємо до напівготовності. Підчеревина повинна набути золотистого кольору.

Цибуля для коцюрби: ріжемо кільцями
Цибуля для коцюрби: ріжемо кільцями

Додаємо сіль, чорний мелений перець, лавровий лист та один стручок червоного перцю. Далі викладаємо туди цибулю та часник. Через деякий час червоний перець треба дістати з пательні, а інші інгредієнти перемішати та готувати до повної готовності (доки цибуля не набере золотистого відтінку).

Спеції для коцюрби: важливий нюанс
Спеції для коцюрби: важливий нюанс

Тим часом доводимо до кипіння воду в каструлі, щоб приготувати галушки. Додаємо в неї сіль за смаком. Тісто потрібно розділити на 2 частини, і кожну з них розкочуємо в джгути. Далі треба відщипувати від джгута невеликі шматочки та робити невеличкі кульки. Галушки із джгута можна нарізати і звичайним ножем. Підготовлені шматочки тіста кладемо в киплячу воду та варимо до повної готовності.

Розігріваємо підчеревину з овочами на пательні. Додаємо відварену та потовчену картоплю, все добре перемішуємо.

Підчеревина: важливий інгредіент для коцюрби
Підчеревина: важливий інгредіент для коцюрби

Дістаємо з каструлі відварені галушки, перекладаємо в іншу пательню з рослинним маслом та обжарюємо до золотистого кольору.

Моркву нарізаємо скибками, кладемо на розігріту пательню та обжарюємо на розігрітому рослинному маслі.

Коцюрба: додайте трохи овочів!
Коцюрба: додайте трохи овочів!

Перекладаємо галушки в пательню з підчеревиною та іншими інгредієнтами, зверху прикрашаємо морквою та зеленню.

Смачна коцюрба до вашого столу: Смачного!
Смачна коцюрба до вашого столу: Смачного!

До речі, в коцюрбу можна додавати інші інгредієнти — за вашим смаком. Смачного!

Нові статті

Схожі статті

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?