Чому квашена капуста виходить м’якою та несмачною? ТОП-3 причини. Кількість солі та сорт – мають значення

Осінь — кращий час для приготування квашеної капусти. Щоб вона вийшла хрумкою — треба дотримуватися певних правил. Про них – у нашій публікації

Квашена капуста — традиційна страва осіннього українського столу. Вона добре смакує і в самостійному вигляді, і у тандемі з картоплею або я в якості начинки для вареників або пиріжків. Овоч вдається смачним лише в тому випадку, якщо процес приготування виконано без помилок. Якщо ж ваша квашена капуста вийшла м’якою та зовсім не хрумтить — імовірно під час заквашування щось було зроблено не правильно. Пропонуємо до вашої уваги 3 головних причини, які роблять квашену капусту не смачною та слизькою.

По-перше, зауважимо, що головні інгредієнти при заквашуванні капусти — це сіль і, власне — сама капуста. Саме сіль активізує дуже цікавий хімічний процес, під час якого хрумкий овоч випускає багато соку. В складі капустяного соку є цукор, який поєднується з молочнокислими бактеріями, що присутні на капустяних листах, та запускає ті самі процеси бродіння, під час яких капуста зі свіжої перетворюється на квашену.

Квашена капуста в домашніх умовах: як зробити її хрумкою?

Квашена капуста в домашніх умовах: як зробити її хрумкою?До речі, квашена капустка практично така ж корисна, як і кефір. Бродіння утворює в ній багато корисних речовин, що необхідні для підтримки мікрофлори кишечнику.
Існує 3 головні причини, з яких квашена капуста виходить не хрумкою, м’якою та слизькою.

Невідповідний сорт

Смачна квашена капуста: сорт має значення
Смачна квашена капуста: сорт має значення

Для заквашування підійдуть соковиті капустяні качани, що мають в складі багато цукру. Якщо ж соку буде замало, то молочної кислоти утворюється менше і у страві переважають гнильні бактерії. Саме через них овоч стає м’яким та несмачним, набуває темного кольору та, врешті решт, псується і не годний до подальшого вживання.

Для квашення не підходять ранньостиглі сорти капусти, а також пізня капуста с невеликим вмістом цукрів, що призначена до зимового зберігання. Найкращий сорт капусти для заквашування — середньостигла та пізньостигла білокачанна. Купуйте для квашення капустяні головки круглої та трохи приплесканої форми.

Невірне дозування солі

Сіль - важливий інгредієнт квашеної капусти
Сіль – важливий інгредієнт квашеної капусти

Сіль не бере активної участі у процесах заквашування капусти, але впливає на виділення овочем соку, який і містить в собі цукри, необхідні для ферментації молочнокислих бактерій. Також сіль виконує функцію консерванту, який перешкоджає псуванню овочів. Отже, щоб ваша квашена капуста вийшла хрумкою та соковитою — дотримуйтеся пропорцій солі. Традиційно при заквашуванні на 1 кг шаткованої капусти додають 20 г солі. Якщо взяти більше – страва вийде занадто солоною. Менша кількість солі призведе до того, що капуста пустить замало соку і ферментація буде не якісною.

Недотримання температури та часу бродіння

Квашена капуста: що впливає на смак страви?
Квашена капуста: що впливає на смак страви?

Свіжа капуста повністю заквашується протягом 2-7 днів. Але для того, щоб цей процес був якісним – треба дотримуватися температурного режиму. Квасити капусту рекомендовано при температурі + 18… +22 ºC. Якщо температура буде занадто низькою — бродіння вповільниться, а при вищих температурних показниках навпаки — прискориться. Якщо овоч після закваски тримати у теплому приміщенні — він перекисне та стане дуже м’яким. Зберігати квашену капусту при температурі нижче 0 ºC теж не можна, бо вона промерзне та розм’якшиться. Крім того, переморожена квашена капуста стає гіркою та набуває поганого аромату.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?