7 + один факт про броколі: чому цей овоч використовують у дієтах та як його правильно приготувати?

Броколі — маленька капуста зеленого кольору, яка має багато корисних властивостей. Чому її називають продуктом 21-го століття, де броколі стали готувати вперше, та ще 5 фактів про смачний овоч

Броколі — однорічна овочева рослина, що належить до родини капустяних. Зовні вона нагадує звичайну цвітну капусту, але, на відміну від неї, має насичений смарагдовий колір. В народі броколі ще називають спаржевою капустою. А ще її використовують в якості прикорму для маленьких дітей, і саме за це броколі отримала статус продукту 21 століття. До вашої уваги 7 + один факт про цей різновид капусти. Деякі з них вас точно здивують.

вісім цікавих фактів про броколі
Вісім цікавих фактів про броколі
  1.  Броколі вважається одним з найстаріших овочів на планеті Земля. Вчені з’ясували, що цей різновид капусти вивели штучно — приблизно у 6-5 столітті до нашої ери. В умовах дикої природи броколі ніколи не росла. Цікаво, що в першому столітті до нашої ери давньоримський вчений Пліній зробив перший опис броколі та назвав цю капусту “благословенною рослиною”.
  2.  Назва ” броколі” була розповсюджена лише в давньому Римі. В інших країнах капуста мала іншу назву — італійська спаржа. В Німеччині цей овоч іменували “браун копф”, що перекладається як “бура голова”.
  3.  Першими броколі скуштували стародавні римляни. Зелена капуста вперше з’явилася саме в Давньому Римі. Громадяни інших країн навіть не здогадувалися про існування такого овоча. Більш ніж 2 тисячі років тому броколі з Риму потрапила до Греції, і лише через декілька століть її вперше завезли до Візантії (територія сучасної Турції). Вже звідти броколі розповсюдилася по всьому світові.
  4.  Зараз в світі існує більше 200 різних видів броколі. Зараз у світі відомо про 200 різновидів броколі. Нещодавно стало відомо, що вчені селекціонували ще один вид цієї корисної капусти — під назвою “Бенефорте”. Цей сорт включає в себе велику кількість корисних речовин, причому деякі з них мають протипухлинні властивості та перешкоджають формуванню в організмі ракових клітин.
  5.  Броколі — корисний продукт, який можна додавати до дієти. Цю капустку не дарма називають продуктом з мінусовими калоріями. Справа в тому, що на переварювання страв з броколі організм людини витрачає більше калорій, аніж міститься у цьому продукті. До того ж калорійність броколі дуже низька та складає 34 кКал на 100 грамів. Саме тому броколі можна додавати до дієтичного харчування. Наприклад, за останній рік броколі стала неймовірно популярною у Америці. За рік там з’їдають більш ніж 76 тисяч тон корисної капусти.
  6.  В складі броколі є білки, які за своєю структурою схожі з тваринними білками. Поживні якості білків в броколі та продуктах тваринництва майже ідентичні, але білок з капусти засвоюється набагато легше.
  7.  До складу броколі входять практично всі корисні речовини. В ній знаходиться велика кількість антиоксидантів, багато білків, вуглеводів та мінеральних речовин. Також у складі броколі присутній комплекс вітамінів — А, Е, РР, С та вітаміни групи В.
  8.  Щоб броколі зберегла свої корисні властивості — її треба правильно готувати. Краще за все ця капуста смакує запеченою чи обсмаженою. Але для здорового харчування ліпше приготувати її на пару або взагалі їсти сирою. Броколі краще не переварювати. Капуста повинна залишатись трохи сируватою, бо в такому вигляді вона більш смачна та корисна.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?