10 + один цікавий факт про круто зварені яйця: історія, традиції та чому жовток зеленіє

Яйця, зварені круто — універсальна і проста в приготуванні страва. Вони поживні та мають у складі багато корисних компонентів. Пропонуємо до уваги читачів 10 + один факт про яйця, зварені вкруту

Куряче яйце — універсальний продукт, який частіше за все готують методом відварювання. Нижче наведені 11 фактів про нього. Деякі з цих фактів вас точно здивують.

11 фактів про яйця, зварені вкруту
11 фактів про яйця, зварені вкруту
  1.  Варені яйця найбільш популярні в 17 американських штатах. По своїй популярності вони навіть перевершують яйце-пашот.
  2.  Яйця, зварені вкруту, є швидким джерелом білку. Цей компонент – дуже важливий для м’язів, хрящів, кісток та шкіри. Круто зварені яйця по кількості поживних речовин практично нічим не відрізняються від натурального м’яса, а по якості та швидкості засвоювання корисних компонентів навіть перевершують і м’ясо, і рибу. В одному великому яйці міститься близько 6.3 грамів білка, а також — всі дев’ять незамінних амінокислот, які самостійно в організмі людини не виробляються. Відварене яйце — відмінний варіант білкового перекусу після спортивних тренувань, або перед довгим робочим днем.
  3.  Варені яйця корисні для серця. Існує думка, що в круто зварених жовтках курячого яйця міститься забагато холестерину. Це й насправді так: одне величеньке яєчко містить в собі 186 мг холестерину, однак за дослідженнями вчених, цей холестерин — “добрий” та шкоди серцю не принесе.
  4.  Відварені яйця містять менше холестерину, аніж ті, що приготовані іншими способами. Вся справа тут — в термічній обробці. Наприклад, при смаженні на пательні до яєць додається ще й олія, в якій як раз і міститься поганий холестерин.
  5.  Яйце, зварене вкруту, можна чистити різними способами. Наприклад — зробити розщеплення під водою або ж струшувати декілька яєць разом у контейнері, щоб вони побилися одне об одного. Деякі радять використовувати для видалення яєчної шкарлупи скотч або ложку. Але всі ці методи не є надійними. Краще користуватись звичайним методом – вдаривши яєчко об стіл та очистивши шкарлупу руками.
  6.  По тому, наскільки важко очищується яєчна шкарлупа — судять про його свіжість. Свіжі яєчка очистити важче — це всім відомий факт. Цікаву інформацію з цього приводу надає президент Burnbrae Farms Маргарет Хадсон. Свіжій білок яйця в процесі відварювання прилипає до мембрани на внутрішній стороні шкарлупи тому, що він більш кислий. По мірі старіння кислотність яєчного білка зменшується, а простір між ним та липкою оболонкою на шкарлупі – навпаки, стає більшим. В результаті імовірність прилипання яєчного білка до шкарлупи стає меншою.
  7.  Термін придатності варених яєць не такий довгий, як здається. Міністерство сільського господарства в США надає інформацію, згідно з якою сирі магазинні яйця залишаються безпечними лише на протязі 3-5 тижнів після покупки. Крім того, у більшості супермаркетів яйця продають митими, але згідно зі статистикою від університету в штаті Айова — яєчка з немитою шкарлупою зберігаються набагато довше. Міністерство сільського господарства США наводить дані щодо тривалості зберігання яєць. В ній сказано, що відварені вкруту яйця зберігаються менше, аніж сирі. Після варки вони залишаються безпечними лише протягом тижня, і то — тільки при умові зберігання в холодильнику.
  8.  Традиція їсти круто зварені яйця виникла багато століть тому. В перший раз їх спробували зварити люди в 5000 році до н.е. — коли був виготовлений перший керамічний посуд. Саме з того моменту варені яйця стали основним продуктом багатьох кухонь та кулінарних культур. Їх вживали в їжу у Стародавньому Римі, за часів італійського Відродження, в Єгипті та Європі середньовічного періоду.
  9.  До появи яєць, зварених вкруту, люди готували їх по-іншому, а саме — запікали в шкарлупі на багатті або гарячому вугіллі. Приготовані таким чином яєчка мають більш давню історію, аніж зварені вкруту.
  10.  Зелений жовток — безпечний для споживання. Він каже лише про те, що яйце варилось занадто довго. Зелений жовток, за даними Міністерства сільського господарства США — з’являється в результаті занадто довгої варки яйця — у відповідь на хімічну реакцію заліза та сірки.
  11.  Колір шкарлупи ніяким чином не впливає на поживні та корисні якості яйця. Це — міф. Коричневі яйця нічим не відрізняються від яєць у білій шкарлупі. Хіба що ціною. Але вона залежить не від якості продукту, а, скоріш – від того, що коричневі яєчка несуть більші породи кур, які потребують більше корму для свого годування. Відповідно, і вартість кінцевого продукту — яєць, від цього зростає.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?