Один помаранчевий, а інший — жовтий: чому в курячих яйцях жовтки відрізняються за кольором і які корисніші

Дехто з людей вважає, що темний жовток в курячому яйці свідчить про його більшу користь. Чи так це насправді і від чого взагалі залежить колір курячого яєчка? Читайте про це в дописі.

Темний жовток свідчить про те, що яйце — найбільш корисне. Такої думки дотримуються чимало людей, але насправді вона є міфом. Адже насправді колір яєчного жовтка ніяким чином не впливає ані на його смак, ані на корисні властивості. Кольорова гама жовтка в яйцях залежить від того корму, яким харчувалась несушка, а ще — наявності в ньому барвників.

Помаранчевий, жовтий або блідий жовток - все залежить від корму
Помаранчевий, жовтий або блідий жовток – все залежить від корму

Взагалі яскравий помаранчевий колір жовток яєць набуває під вливом каротиноїдів, які у великій кількості містяться у люцерні та кукурудзі. Якщо власники курей годують птицю світлою пшеницею — то й жовток в яєчках буде блідим.
До речі, птахофабрики давно помітили, що чимало споживачів надають перевагу яєчкам із яскравим кольором жовтка і добре на цьому заробляють. Вони не використовують безбарвних кормів та годують птицю кукурудзою, свіженькою люцерною, а іноді – додають до природних кормів синтетичні барвники. І все — заради того, аби жовток вийшов яскраво-помаранчевим.

Колір жовтка впливає на смак та якість яєць: правда чи міф?
Колір жовтка впливає на смак та якість яєць: правда чи міф?

Втім, визначати якість корму для курки по кольору жовтка теж не варто. Якщо домашня пташка несе яєчка з блідим жовтком — це зовсім не значить, що її годували неякісними кормами. Просто в раціоні переважали зернові культури і було замало свіжої люцерни з кукурудзою. Наприклад взимку жовтки можуть бліднішати через відсутність свіжого зелененького прикорму. До того ж, помаранчевий жовток – зовсім не показник того, що курка харчувалась природними кормами. Цілком можливо, що в її раціон додавали синтетичні добавки.
До речі, колір шкарлупи в яйцях теж ніяким чином не впливає на їх якість. Колір шкарлупи залежить лише від окрасу пір’ячка самої курки. Детальніше про це читайте в цій публікації.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?