Французькі закуски: гарячі бутерброди крок-месьє і крок-мадам – в чому різниця, покрокові рецепти

Ці два бутерброди – доволі нові страви для французької кухні. Вперше крок-месьє з'явився в меню французького кафе біля Паризької опери на Бульварі Капуцинок більше 100 років тому – у 1910.

Від появи і до сьогодні бутерброди крок-мадам і крок-месьє стали популярними закусками у барах і кафе, а також варіантом сніданку. Рецепти цих бутербродів були відомі і до їх появи в кафе, але саме після 1910-го року набули неймовірної популярності.

В чому різниця між крок-месьє і крок-мадам

Насправді ці бутерброди однакові, їх відрізняє лише одне – на крок-мадам зверху додають підсмажене яйце (або пашот). Деякі джерела вважають, що через подібність до модного тоді жіночого капелюшка бутерброд і назвали крок-мадам.

Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам

Покроковий рецепт крок-месьє

Інгредієнти для бутерброда:

  • 2 скибочки шинки;
  • 4 скибки білого хліба для тостів;
  • Два слайси сиру Ементаль;
  • Столова ложка діжонської гірчиці;
  • 20 грамів вершкового масла.

Для соусу:

  • 25 грамів вершкового масла;
  • 25 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів сиру Грюєр ;
  • Дрібка солі;
  • Дрібка чорного перцю;
  • Дрібка мускатного горіха.
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам

Спосіб приготування:

Заздалегідь підсушіть хліб у духовці за температури 180 градусів, за бажанням змастивши вершковим маслом. Також можете використати суху сковорідку.

25 грамів вершкового масла розтопіть у невеликій каструлі на середньому чи малому вогні, і до того, як воно почне булькати, додайте борошно та безперервно перемішуйте протягом 2 хвилин. Повільно додавайте до маси молоко, не припиняючи збивати. Варіть соус до загустіння, після чого знімайте з вогню. Додайте сіль, перець, мускатний горіх та ретельно перемішайте. Також натріть у масу сир Грюєр на дрібній тертушці.

Дві скибочки хліба змастіть гірчицею, покладіть на них скибочки шинки. Можете скласти її навпіл. Зверху додайте слайси Ементаля та натріть пармезан, і накрийте “пустими” скибочками хліба. Верхній шматочок змастіть соусом, що приготували, і прикрасьте залишками сиру.

Як приготувати крок-мадам

Дії та продукти ідентичні до приготування крок-месьє, тільки додайте зверху на бутерброд 1 підсмажене яйце (або зварене у техніці пашот).

Нехай вам смакує!

Нові статті

Схожі статті

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.

Пішли від других половинок заради одне одного: Марічка Падалко розповіла, як закохалася в Єгора Соболєва

Марічка Падалко була вірною своєму чоловіку протягом 15 років, доки не зустріла Єгора Соболєва, якому народила трьох дітей: як познайомилось подружжя?

Найтонші та еластичні млинці виходять на воді: а ви думали – на молоці. Бюджетний рецепт “Сніданок на ранок”

Млинці - це ідеальний сніданок, який зможе приготувати будь-хто та не обов'язково готувати їх на молоці, адже на воді вони виходять ще в 100 разів смачнішими - рецепт.

4-лапий доктор наук: у США кіт здобув докторський ступінь в одному з престижних університетів країни

В США зʼявився вчений кіт. Йому присвоїли науковий ступінь в одному з престижних університетів Вермонту. За що пухнастик отримав винагороду і як звуть цього доктора наук? "Один Факт" дізнався деталі.