Як правильно варити рис, щоб він був розсипчастий і що буде, якщо замочити рис на ніч: секрети кухарів

Приготування розсипчастого рису — особлива процедура, в якій варто врахувати багато нюансів. "Один Факт"пропонує вам декілька порад від досвідчених господинь, які допоможуть зробити рис розсипчастим.

Процедура приготування розсипчастого рису — особлива і для когось може здатися доволі важкою. Деякі господині вважають, що тут справа залежить від сорту рису. Інші вважають головним секретом приготування розсипчастого рису обраний метод.

Секрети приготування розсипчастого рису
Секрети приготування розсипчастого рису

 

“Один Факт” підібрав спеціально для вас декілька порад, які допоможуть зробити круглий рис смачненьким і розсипчастим. Адже саме розсипчастий рис — ідеальна основа для приготування гарнірів і теплих салатів. Він не розвариться до стану липкої каші та не буде утворювати грудочок.

Приготування розсипчастого рису — справжнє мистецтво, в якому є певні секрети. На перший погляд ця каша — дуже простенька в приготуванні. Однак рис достатньо легко переварити, отримавши замість кулінарного шедевра зовсім несмачний на вигляд продукт незрозумілої консистенції. Втім, навчитись варити ідеальний рис — зовсім не складно. Достатньо знати декілька таємниць. “Один Факт” наводить їх нижче.

Як приготувати розсипчастий рис: корисні поради
Як приготувати розсипчастий рис: корисні поради

Порада № 1. Щоб рис при відварюванні не злипався — його варто правильно підготувати. Зробити це можна за допомогою звичайної води. Ретельно промийте сирий рис під проточною холодною водою перед відварюванням. І тоді під час варіння він точно не буде злипатись.

Порада № 2. Дотримуйтесь правильного співвідношення води до рису. На упаковці із продуктом виробники зазвичай пишуть, якою кількістю води варто заливати рис під час варіння. Кулінари вважають ідеальною формулу, коли на одну склянку рису беруть 1,5 склянки води.

Порада № 3. Ні в якому разі не перемішуйте рисову крупу до того, як вода в каструлі закипить. Інакше крупа перетвориться врешті решт на липку кашу, яка точно не буде розсипчастою. Навіть після закипання рис варто помішувати обережно і не часто.

Порада № 4. Соліть рис відразу після закипання води в каструлі. Після цього зменшуйте вогонь під каструлею до мінімуму.

Порада № 5. Дотримуйтесь порад щодо часу варіння рисової крупи. Він може відрізнятись в залежності від різновиду і сорту рису. Наприклад, білий круглий, пропарений або ж довгий сорт рису добре відварюється всього лише за 20 хвилин. Бурий же рис стає повністю готовим через 30-40 хвилин після закипання. На приготування дикого рису йде більше однієї години.

Порада № 6. Не замочуйте рис на ніч. Така практика доволі поширена у багатьох господинь, але вона ні до чого доброго не призводить.

Вважається, що під час такого замочування зерна рису становляться м’якше і швидше варяться. Це дійсно так. Рис після замочування виходить ніжнішим і приємнішим на смак. Але в той же час крупа під час довгого перебування у воді втрачає деякі корисні і поживні речовини, і в тому числі — вітаміни групи В і мінеральні елементи.

Окрім цього підвищується ризик розмноження бактерій у воді з рисом, якщо замочити його і залишити при кімнатній температурі. Але якщо провести гарну термічну обробку – ризик зараження людини цими бактеріями зводиться до нуля.

Рецепт приготування розсипчастого рису на гарнір

Рецепт приготування розсипчастого рису на гарнір
Рецепт приготування розсипчастого рису на гарнір

Для приготування розсипчастого рису за цим рецептом варто використати будь-який сорт рису і провести експеримент — який з них вийде найсмачнішим.

Інгредієнти для приготування страви

  • круглий білий рис: 200 г;
  • вода: 440 мл;
  • вершкове масло: 30 г;
  • сіль: за смаком;

Процедура приготування займає приблизно 30 хвилин. З наведеної кількості складових виходить 2 порції розсипчастого і смачного рису.

Схема для покрокового приготування розсипчастого рису наведена нижче

Крок № 1. Візьміть необхідну кількість рису. Декілька разів промийте його під холодною проточною водою. Перемішуйте зернятка рису у воді і ніби перетирайте в долонях. Така процедура дозволить змити з них велику кількість крохмалю, який і є головною причиною того, що рисові зернятка під час відварювання злипаються. Після кінцевого промивання рис стає майже прозорим.

Крок № 2. Висипте промитий рис в каструлю із товстеньким дном. Також для цього можна використати казан. Залийте крупу холодною водою таким чином, щоб вона зверху покрила зерно на 0,5 см.

Крок № 3. Увімкніть сильний вогонь. Поставте на нього каструлю із рисом і водою. Кришкою не накривайте до самого закипання. Досить важливо не пропустити перші бульбашки.

Крок № 4. Коли вода закипить — зменшуйте вогонь до мінімуму. Накрийте каструлю кришкою і залиште рисову крупу пряжитись на 15 хвилин. Не соліть та не перемішуйте рис до його повної готовності.

Крок № 5. Вимкніть вогонь під каструлею із рисом відразу після того, як уся вода випарується. Каструлю накрийте рушником і дайте каші 3-4 хвилини, щоб вона настоялася.

Крок № 6. Викладіть рис на тарілку. Приправте його вершковим маслом і сіллю за смаком. Подавайте до столу гарячим.

Смачного!

Нові статті

Схожі статті

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.

Пішли від других половинок заради одне одного: Марічка Падалко розповіла, як закохалася в Єгора Соболєва

Марічка Падалко була вірною своєму чоловіку протягом 15 років, доки не зустріла Єгора Соболєва, якому народила трьох дітей: як познайомилось подружжя?

Найтонші та еластичні млинці виходять на воді: а ви думали – на молоці. Бюджетний рецепт “Сніданок на ранок”

Млинці - це ідеальний сніданок, який зможе приготувати будь-хто та не обов'язково готувати їх на молоці, адже на воді вони виходять ще в 100 разів смачнішими - рецепт.

4-лапий доктор наук: у США кіт здобув докторський ступінь в одному з престижних університетів країни

В США зʼявився вчений кіт. Йому присвоїли науковий ступінь в одному з престижних університетів Вермонту. За що пухнастик отримав винагороду і як звуть цього доктора наук? "Один Факт" дізнався деталі.