На рівнодення наші пращури пекли жайворів: не будемо порушувати традицій і зробимо пісні булочки-пташки

День сонячного рівнодення наші пращури завжди відзначали по-особливому. Зокрема, хазяєчки пекли булочки у вигляді жайворів. У 2024 році це 20 березня, тож обов'язково затійте тісто.

Вам знадобиться:

  • 250 мл води;
  • 5 г сухих дріжджів;
  • 4 ст.лож. цукру;
  • 1 щіпка ваніліну;
  • 0,5 ч.лож. солі;
  • 400 г борошна;
  • 50 г олії без запаху.
Пісні булочки-жайвори

Пісні булочки-жайвори можна робити будь-якої форми. Дітлахи мають підкидати їх у небо. Якщо зловлять – це гарна прикмета. Підігрійте воду, але не до гарячого. Змішайте з цукром, ваніліном та дріжджами. Розмішуйте, допоки цукор повністю не розчиниться.

Борошно просійте. Візьміть 3 ложки й додайте у суміш. Розмішайте до однорідності. Накрийте рушником. Залиште на 15 хвилин у теплому місці без протягів. Має з’явитися пінна шапочка – значить, дріжджі активувалися.

Пісні булочки-жайвори

Додайте решту борошна й сіль. Відкладіть окремо 2 ложки олії. Решту влийте в тісто. Замісіть тісто. На це має піти близько 10 хвилин. Воно не повинно бути дуже щільним чи навпаки рідким.

Якщо тісто дуже сильно липне до рук, змащуйте долоні олією. Додатковим борошном старайтеся не забивати. Готовий ковбик тіста змастіть олією і покладіть до миски, яку теж змастіть цим жиром.

Пісні булочки-жайвори

Накрийте харчовою плівкою й залиште на 40 хвилин, щоб тісто підходило. Можете увімкнути духовку на 27 градусів і поставити туди. Або тримайте в теплій кімнаті. Обімніть тісто й залиште ще на 30 хвилин.

Ще раз обімніть і розділіть на 12 шматочків. Кожен із них скачайте в кульку. Розкладіть майбутні булочки на дошці, прикривши харчовою плівкою, яку змастіть олією. Нехай постоять 10 хвилин.

Пісні булочки-жайвори

Беріть кожну кульку. Сформуйте ковбаску, щоб була по боках товща, ніж по краях. Зав’яжіть вузлом. Сформуйте дзьоб. Очі робіть із родзинок. Хвіст притисніть та надріжте ножем, неначе пір’я.

Викладіть на деко, встелене пергаментом, кілька птахів. Залиште на пів години. Поставте у духовку, яка має бути розігріта до 180°С. Випікайте близько 20 хвилин, щоб жайвори зарум’янилися.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?