Безподобна волокниста сімейна паска: на Великдень таких треба готувати із запасом – всі захочуть спробувати

Солодка пасочка з цукатами, родзинками і яскравою глазур'ю виходить пухкою, ніжною і дуже м'якою. Як приготувати цей безподобний смаколик до Великодня — розповідає "Один Факт".

Щоб приготувати пишну пасочку на опарі до Великодня, підготуйте інгредієнти для опари та тіста, а також — глазурі. Усі складові наведено з розрахунку на половину порції. Якщо хочете приготувати більше — множте кількість та об’єм кожного інгредієнту на 2.

Отже, для пасхальної глазурі підготуйте:

Рецепт пишної паски на опарі з родзинками, цукатами та цікавим декором
Рецепт пишної паски на опарі з родзинками, цукатами та цікавим декором
  • цукрова пудра: 300 г;
  • желатин: 10 г;
  • вода для желатину: 60 мл;
  • вода для пудри цукрової: 60 мл;
  • лимонний сік: 5-8 крапель.

На опару потрібно:

  • свіжі дріжджі: 50 г;
  • яйця курячі: 1 штука;
  • цукор: 100 г ( 0,5 склянки);
  • тепле молоко: 250 мл;
  • свіжа домашня сметана: 1 столова ложка;
  • пшеничне борошно: 70 г (0.5 склянки).

Для приготування тіста потрібно:

Великодня смачна паска
Великодня смачна паска
  • пшеничне борошно: 2.250 кг;
  • курячі яйця: 8 штук;
  • цукор: 570 г (2.5 склянки);
  • вершкове масло: 200 г (можна взяти також пачку вагою 180 г + додати столову ложку смальцю);
  • тепле молоко: 250 мл;
  • сметана: 250 г;
  • сіль: 0.5 чайної ложки солі;
  • ваніль: 1 чайна ложка;
  • ванільний цукор: 20 г (2 маленьких пакетика);
  • цедра одного лимона і одного апельсину
  • цукати: 50 г;
  • родзинки: 100 г;
  • куркума: 1 чайна ложка (неповна).

Приготування опари: покроковий рецепт

Крок № 1. Вилийте в миску тепле молоко. Додайте свіжі дріжджі, добре їх розкришивши. Добре їх розмішайте в молоці вінчиком – щоб вони розчинились.

Крок № 2. Вбийте в молоко 1 куряче яйце і теж добре перемішайте, щоб воно розчинилося.
Крок № 3. Добавте цукор і знов усе ретельно перемішайте.

Крок № 4. Додайте 1 столову ложку сметани. Продовжуйте перемішувати все вінчиком і висипте в цю суміш зазначену норму борошна. В останній раз все добре перемішайте, накрийте миску із опарою чистим рушником або харчовою плівкою та поставте в тепле місце на одну годину.

Рецепт приготування тіста на паски

Крок № 1. Поки підходить опара — приготуйте заготовку до тіста. Для цього збийте 8 курячих яєць разом із цукром, ваніллю, ванільним цукром та курку мою. Яйця бажано вибивати в окрему глибоку миску по одному. Туди ж додати усі інші інгредієнти. Куркуму можна додавати за бажанням — щоб тісто та випічка набули яскраво-жовтого відтінку.
Крок № 2. Усі складові перебийте в однорідну масу за допомогою міксеру.

Крок № 3. Коли опара вже підійшла — перелийте її в глибоку миску або каструлю, де будете вимішувати тісто на паски.

Крок № 4. Вилийте в ту миску, де підходила опара — молоко. Рукою приберіть зі стінок рештки опари і розчиніть їх у молоці. Потім це молоко вилийте в каструлю до опари. Також додайте туди ж збиті з цукром яйця і сметану.

Крок № 5. Вершкове масло разом зі смальцем (або без нього) – розтопіть у рідину в електричній духовці, на пательні або ж в мікрохвильовці. В теплому вигляді додайте в каструлю із іншими інгредієнтами. Ретельно перемішайте.

Крок № 6. Всипте цедру одного лимона і одного лимона, куркуму, родзинки, цукати.

Крок № 7. Всипте до каструлі з іншими інгредієнтами просіяне пшеничне борошно. Вводьте його повільно, частинами. Можете за бажанням додати декілька крапель рослинної олії.

Спочатку вимішуйте тісто ложкою, потім — руками. Щоб тісто не прилипало до рук — змочіть руки невеликою кількістю рослинної олії. Тісто вимішуйте до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук. Зазвичай цей процес займає приблизно 30 хвилин.

Крок № 8. Готове тісто на паску накрийте серветкою і поставте поряд із увімкненою газовою плиткою. Залиште тісто на 1.45-2 години, щоб воно добре підійшло. Обминати тісто не треба. бо перший раз воно вже підійшло в опарі, другий раз — в каструлі. І третій раз підійде вже у формах для випікання пасок.

Крок № 9. Отже, коли тісто добре підійде у каструлі — викладіть його на стіл. Підготуйте форми для випікання. Це можуть бути звичайні жерстяні баночки або ж паперові формочки з магазину. Всередині бажано змастити їх свинячим смальцем або рослинною олією.

Крок № 10. Вже на столі виконайте тісту невелику обминку. Далі — розділіть усе тісто на порції і наповніть ним форми на 1/3 висоти. Щоб в пасок вийшла гарна верхівка — підімніть усі краєчки порційного шматочку тіста донизу, щоб зверху сформувався круглий колобок.

Крок № 11. Коли розклали все тісто по формах — залиште його у формах на 40-50 хвилин, щоб воно добре підійшло.

Крок № 12. Час випікання пасок залежить від їх розміру. Після того, як вони підійшли — поставте їх в духовку, розігріту до 170-180 ºC. Маленькі пасочки печуться приблизно 40 хвилин. Великі — десь 1 годину 15 хвилин.

Крок № 13. Прикрасьте верхівку пасочок декором із глазурі з желатином та квітковим декором. Як приготувати глазур – дивіться в цьому відео. Також для домашніх пасок можна приготувати декор самостійно або придбати готові кондитерські прикраси в магазині.

В приміщенні, де ви печете паски — повинно бути тепло. Тому заздалегідь увімкніть газову духовку, електричну плиту і добре прогрійте кімнату. Тоді пасочки будуть підходити скоріше. Усі складові до тіста та опари також повинні бути теплими (не гарячими).
Паска за цим рецептом виходить дуже ніжною, волокнистою та м’якою. Спробуйте приготувати її до Великодня самостійно.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?