Традиційна страва з Харківщини: рецепт найсмачнішого капусняку із овочевою засмажкою до родинного обіду

Капусняк — традиційна українська страва, яка була дуже популярною на Харківщині. Наступний рецепт капусняку чудово доповнить собою сімейний обід. Додайте його у власну кулінарну скарбничку.

Капусняк був улюбленою стравою в багатьох українських родинах. Щоб він вийшов смачним, його обовʼязково робили на мʼясному бульйоні. Після того, як мʼясо було готовим – до бульйону додавали цілу чищену картоплю, варили її до готовності, а потім — товкли і додавали до бульйону промите в декількох водах пшоно й дрібно посічену квашену капусту.

Далі – готували заправку. Вона складалась із перетертих квашених помідорів або томату, тертої моркви та подрібненої на кубики цибулі, обсмажених на пательні разом із рослинною оліϵю. Нею заправляли капусняк.

Рецепт найсмачнішого капусняку родом з Харківщини

Як приготувати український капусняк: перелік інгредіϵнтів
Як приготувати український капусняк: перелік інгредіϵнтів

Перш ніж почати приготування капусняку, підготуйте інгредіϵнти для нього із наступного переліку:

  • очищена вода: 5 літрів;
  • мʼясо: 0.5 кг;
  • картопля: 1 кг;
  • квашена капуста: 500 г;
  • морква: 2 штуки;
  • цибуля: 4 штуки;
  • пшоно: 300 г;
  • перетерті квашені помідори або томат: 500 мл;
  • лавровий лист: 2-3 штуки;
  • мелений перець: за смаком;
  • сіль: 1 ч. л.;
  • сметана: 2-3 столових ложки;
  • зелень: для прикрашання готового капусняку

Покрокова інструкція з приготування українського капусняку

Як приготувати український капусняк: покрокова інструкція
Як приготувати український капусняк: покрокова інструкція

Крок № 1. Треба наповнити окрему каструлю водою згідно із наведеними нормами. Потім поставити її на вогонь. Дочекатись, поки вода закипить.

Крок № 2. Мʼясо нарізати дрібними шматочками. Додати їх у киплячу воду.

Крок № 3. Коли вода разом із мʼясом закипить – за допомогою шумовки знімають пінку, солять за смаком та вкидають одну цілу та очищену картоплину.

Крок № 4. Поки всі компоненти варяться в каструлі – часу гаяти не треба. Необхідно приготувати засмажку на капусняк. Цибулю для засмажки треба нашаткувати кубиками або дрібними скибочками. Моркву почистити та натерти на крупній тертці.

Крок № 5. Коли картопля в каструлі з бульйоном закипіла — в каструлю додають половину подрібненої цибулі. Завдяки їй смак страви вийде більш насиченим.

Крок № 6. Промите пшоно треба додати в бульйон, коли картопля звариться наполовину.

Крок № 7. Квашену капусту треба дрібно порізати або ж пропустити її через мʼясорубку. Повністю зварену картоплю варто дістати з каструлі та добре потовкти.

Крок № 8. До бульйону додати перекручену або подрібнену квашену капусту і ретельно перемішати, щоб не пригоріла ані вона, ані пшоно. Далі капусняк варять на середньому вогні.

Крок № 9. Приготувати овочеву засмажку. Налити рослинну олію на пательню. Розігріти до того моменту, поки вона не почне шкварчати. Далі додати на пательню подрібнену цибулю і натерту моркву. Трохи підсмажити засмажку.

Крок № 10. Коли засмажка на капусняк набуде золотавого кольору, до пательні додають перетерті квашені помідори або томат. Всі складові перемішати і дати їм покипіти.

Крок № 11. Готову засмажку додати до товченої картоплі і все ще раз ретельно перемішати, щоб вийшла однорідна маса. Підготовлену суміш влити до основної страви, яка вариться.

Крок № 12. Всі складові знов добре перемішують. Щоб капусняк вийшов більш смачним – до нього додати лавровий лист й посипати чорним меленим перцем.

Страва готова. Дайте капусняку декілька хвилин настоятись. Далі можна насипати його в окрему глибоку миску та подавати до столу. Зверху капусняк можна прикрасити подрібненою свіжою зеленню та додати для смаку сметани.
Смачного!

Нові статті

Схожі статті

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.

Пішли від других половинок заради одне одного: Марічка Падалко розповіла, як закохалася в Єгора Соболєва

Марічка Падалко була вірною своєму чоловіку протягом 15 років, доки не зустріла Єгора Соболєва, якому народила трьох дітей: як познайомилось подружжя?

Найтонші та еластичні млинці виходять на воді: а ви думали – на молоці. Бюджетний рецепт “Сніданок на ранок”

Млинці - це ідеальний сніданок, який зможе приготувати будь-хто та не обов'язково готувати їх на молоці, адже на воді вони виходять ще в 100 разів смачнішими - рецепт.