Забуті рецепти з 90-х! Торт, салат і корзинки, які подавали на всі святкові столи! Завжди виходить смачно

Ці страви були неймовірно популярними в 90-ті роки, а зараз їх майже забули. "Один Факт" нагадає рецепти, без яких три десятиліття тому не обходилось жодне застілля.

В 90-ті роки жодне свято не обходилося без традиційних і улюблених страв. Їх рецепти передавались із вуст до вуст, а жоден святковий стіл не обходився без корзинок, солоденького торту із вафельних коржів та салату із зеленою цибулею. “Один Факт” нагадає вам рецепти цих смачних страв.

Салат із зеленою цибулею, вареним яйцем і майонезом

Багато господинь називали цей салат “Весняним”. Мабуть, тому, що в нього додавалась зелена цибуля.

Весняний салат із зеленою цибулею
Весняний салат із зеленою цибулею

Інгредієнти для приготування салату:

  • зелена цибуля;
  • курячі відварені яйця: 2-4 штуки;
  • сіль: за смаком;
  • майонез або сметана.

Всі складові потрібно подрібнити та перемішати в мисці. Заправити майонезом чи сметаною. Додати сіль. Якщо салат готується навесні – до нього можна додати свіжу редиску.

Солодкі корзинки

В 90-ті роки солодкі корзинки готували в декількох варіантах. Найбільш популярним десертом того часу були корзинки, виготовлені з пісочного тіста з прикрасою у вигляді грибочків.

Корзинки з пісочного тіста: популярний десерт з 90-х років
Корзинки з пісочного тіста: популярний десерт з 90-х років

Рецепт приготування корзинок доволі непростий. На приготування десерту знадобиться багато часу. Спочатку потрібно спекти в духовці шляпки для грибочків. Також треба приготувати мармелад та смачний крем.

Наступний рецепт допоможе приготувати пісочні корзинки із заварним білковим кремом та повидлом. Смак такої випічки асоціюється в багатьох ласунчиків із дитинством.

Ось які складові знадобляться для тіста:

  • жовтки: 3 штуки;
  • розмʼякшене вершкове масло: 200 г;
  • цукрова пудра: 80 г;
  • борошно: приблизно 350 г;
  • розпушувач: 1 чайна ложка;
  • ванільний цукор: 1 чайна ложка;
  • сіль: 1/3 чайної ложки.

Для створення крему знадобляться:

  • яєчний білок з трьох яєць марки С1;
  • ванільний цукор: 1 чайна ложка;
  • цукор: 180 грамів;
  • сіль: 1/4 чайної ложки;
  • вода: 60 мл.

Для начинки:

  • Яблучне повидло або джем: 280 г.

Для прикрашання (за бажанням): 30 г розтопленого чорного шоколаду.

Покроковий рецепт корзиночок з пісочного тіста з повидлом та заварним білковим кремом

Тістечка-корзинки з пісочного тіста із білковим кремом
Тістечка-корзинки з пісочного тіста із білковим кремом

Крок № 1. Розмʼякшене вершкове масло збивають міксером до отримання пишності. Додають цукрову пудру. Її можна замінити дрібнокристалічним цукром.

Крок № 2. До основної суміші додають сіль та ванільний цукор. Усі складові збивають міксером до отримання однорідної маси.

Крок № 3. Додати яєчний жовток та збити до отримання однорідної маси, допоки увесь цукор не розчиниться.

Крок № 4. Борошно просіюють разом із розпушувачем тіста. Замішують пісочне тісто. Бажано не замішувати його занадто довго, бо випічка вийде дуже щільною. Борошна може знадобитися трохи більше або ж менше, аніж вказано в рецепті. Тут варто орієнтуватись на консистенцію тіста, яке повинно вийти ніжним, мʼяким та зовсім не прилипає до рук. Таке тісто можна не охолоджувати, а відразу із ним працювати.

Крок № 4. Корзинки випікають у металевих формах. Їх можна змазати тоненьким шаром вершкового масла та зверху присипати невеличкою кількістю борошна.

Крок № 5. Шматочки тіста вагою приблизно 26-28 грамів. З них треба створити шарики та покласти у форми для запікання. Розмір форми: висота – 2.5 см, дно – 5 см.

Крок № 6. Тісто потрібно пальцями розподілити по формі. Спочатку потрібно сформувати дно корзинки. Воно повинно бути тоншим. Далі тісто підіймають до країв форми. А ось занадто тонкими стінки робити не варто. Інакше готові корзинки вийдуть занадто ламкими. Зайве тісто прибирають із форми. Дно корзинок наколюють виделкою.

Крок № 7. Корзинки випікають в електричній духовці при температурі + 190°С. Час запікання: 15 хвилин — до появи румʼяної скоринки.

Крок № 8. Готові корзинки виймають з духовки, дають трохи охолонути. Із форм їх дістають ще теплими.

Крок № 9. Готують білковий крем. Для цього білок збивають із сіллю та ванільним цукром. Міксер потрібно поставити на максимальну потужність. Готова маса повинна вийти пишною.
Крок № 10. В сотейник додають воду та цукор. Ставлять його на вогонь — щоб увесь цукор розчинився. Масу доводять до кипіння. Коли суміш закипить — її варять 5-6 хвилин.

Температура сиропу повинна бути 110-118 °С. Перевірити готовність сиропу можна достатньо легко. Краплю гарячої суміші додають у холодну воду. Якщо з краплі можна скатати мʼякий шарик — сироп можна вважати готовим.

Крок № 11. Збиті білки яєць продовжують збивати на невеликій швидкості. Не припиняючи процесу, в них додають теплий цукровий сироп. Збивати продовжують протягом 4-5 хвилин – практично до повного охолодження. За цей час крем стане пишним та блискучим. Він буде добре тримати свою форму.

Крок № 12. В кожну корзинку викладають по 1 чайній ложці повидла.

Крок № 13. Зверху на повидло вичавлюють білковий крем із кондитерського мішку. Краще скористатись насадкою “Закрита зірка” з діаметром 8-10 мм.

Зверху тістечка за бажанням можна прикрасити розтопленим шоколадом. Корзиночки з білковим заварним кремом готові! Приємного чаювання.

Торт із вафельних коржів

Торт із вафельних коржів — солоденький привіт із 90-х років. Для цього десерту не потрібно замішувати тісто і запікати його в духовці. На приготування йде всього лише 10 хвилин.

Як готують десерт з 90-х: вафельний торт
Як готують десерт з 90-х: вафельний торт

Інгредієнти для вафельного торту:

  • вафельні листочки: 5 штук;
  • варене згущене молоко: 400 грамів;
  • вершкове масло: 100 г;
  • горіхи: 100 г;
  • какао-порошок: 2 столових ложки (за бажанням).

Покрокова інструкція з приготування десерту

Крок № 1. До згущеного молока додають розмʼякшене вершкове масло. Розмішують до отримання однорідної консистенції.

Крок № 2. Горіхи краще підсмажити на пательні. Так буде смачніше.

Крок № 3. Збирають вафельний торт. Кожен листочок змащують готовим кремом. Зверху можна присипати тоненьким шаром подрібнених та обсмажених горіхів.

Крок № 4. Для більшого смаку до крему додають трохи какао. Одну половину вафельних листів змащують звичайним кремом. Іншу половину – кремом з какао-порошком.

Крок № 5. Верхній вафельний лист можна також змастити згущеним молоком. Зверху торт прикрашають горіхами.

Вафельний торт з начинкою зі згущеного молока
Вафельний торт з начинкою зі згущеного молока

Вафельний торт готовий. На ніч його бажано поставити до холодильнику – щоб він добре просочився кремом із згущеного молока та вершкового масла.

Нові статті

Схожі статті

Догляд за солодким перцем у липні: що зробити, аби врожай виріс великим і солодким? Ці поради допоможуть!

Липень – середина літа. В цей час на кущах солодкого перцю вже сформувались маленькі плоди. Дачникам потрібно приділити велику увагу догляду за рослиною. Інакше перці можуть дрібними і не солодкими.

Він був з двійнят у “Сватах”, а зараз не в акторській професії: як змінився 21-річний актор Костя Чернокрилюк

Костянтин Чернокрилюк запамʼятався багатьом українським глядачам роллю одного з двійнят Ковальових в комедійному серіалі "Свати". Читайте, де актор знаходиться зараз та чи продовжує зніматись в кіно?

Забудь про шарлотку назавжди! Приготуй на десерт пиріг “Бабусина радість”. Смачно та без клопотів!

Не знаєте, що приготувати на десерт, тоді ловіть рецепт торта "Бабусина радість" зі сметанного крему - будете їсти шматок за шматком, і не тільки ви.

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.