Ще 3 тижні і можна починати! Який ідеальний час, коли треба сіяти петрушку на зиму – не проґавте

Якщо ви хочете мати багато зелені та ще й гарну, то обов'язково слід дотримуватись кількох простих порад - коли потрібно сіяти петрушку на зиму.

Багато городників практикують осінню сівбу, що дозволяє отримувати врожай на 2-3 тижні раніше, ніж за звичайного весняного посіву. Це, звісно, можливо лише за умови сприятливих погодних умов, без аномальних похолодань або посухи.

Посадка петрушки восени має чимало переваг. По-перше, це можливість отримати свіжу зелень значно раніше, ніж при весняному посіві. Зазвичай, насіння петрушки потребує 2-4 тижні для проростання, а ще тиждень для активного росту.

Городники дали пораду, коли сіяти петрушку на зиму
Городники дали пораду, коли сіяти петрушку на зиму

Однак, існують і певні недоліки передзимового посіву. Однією з основних проблем є невизначеність щодо термінів сівби. Наприклад, у випадку теплої осені, насіння може почати проростати, але при наступному похолоданні воно може загинути. Тому важливо враховувати кліматичні умови та планувати посів так, щоб уникнути ризиків.

Сіяти петрушку під зиму слід у максимально пізні терміни, зважаючи на погодні умови, а не на календар. Найсприятливіший момент для цього настає, коли вночі починають спостерігатися заморозки, а температура опускається до -2-3°C. Якщо земля покривається кіркою, це сигнал для посіву. Зазвичай оптимальний період для сівби триває з середини жовтня до середини листопада.

Городники дали пораду, коли сіяти петрушку на зиму
Городники дали пораду, коли сіяти петрушку на зиму

Для успішного вирощування петрушки варто вибрати ділянку, де раніше росли цибуля, картопля, помідори або капуста. Це дозволить уникнути можливих хвороб та шкідників. Важливо також, щоб обране місце було добре освітлене, з невеликим підвищенням, що допоможе накопичувати сніг взимку. Перед сівбою грядку рекомендується підживити перегноєм, що забезпечить рослинам необхідні поживні речовини.

Петрушку висаджують таким способом: спочатку роблять борозенки глибиною приблизно 3 сантиметри. Потім в ці борозенки сіють насіння, відбираючи найбільші зерна. Для підвищення ймовірності сходів норма висіву повинна бути вдвічі більшою, оскільки не всі насіння можуть прорости.

Городники дали пораду, коли сіяти петрушку на зиму
Городники дали пораду, коли сіяти петрушку на зиму

Часто виробники вказують на упаковках, що їх насіння підходить для підзимового посіву. Після цього грядки засипають сумішшю з землі, піску та торфу. Не слід замочувати насіння перед посівом або поливати грядки, адже це може призвести до швидкого проростання насіння, що збільшує ризик його загибелі. Також не рекомендується накривати грядки.

Нові статті

Схожі статті

Анастасія Приходько публічно назвала Мар’яну Безуглу і всіх людей політики – некрасивими: “Не вибачаюсь”

Чи очікувати все ж вибачень за відверту критику? Анастасія Приходько заявила, що їй не місце серед "негарних" політиків та прикріпила під цим фото Мар'яни Безуглої.

Хитрий чи винахідливий? Джамала розповіла, як її чоловік ділить з нею сімейні обов’язки: “Я можу спати”

Джамала разом із Бекіром вже 7 років разом і виховують трьох синів, але як вони ділять сімейні обов'язки між собою та хто домінує - співачка не стала мовчати.

Куди зник ведучий найдовшого ТВ-шоу “Караоке на Майдані” Ігор Кондратюк: Козловський все про нього знає

Ігор Кондратюк постійно опиняється в центрі уваги, коли заходить мова про критику та продюсер не стримує себе в своїх словах, але де ж чоловік зараз і чим займається?

47-річна Лідія Таран обрала найкращого холостяка на “1+1”: він міг би бути з Барбір, але його любить Ліда

Українська ведуча Лідія Таран обрала найкращого холостяка каналу "1+1" ще в 2010 році. І це був не Андрій Доманський. "Один Факт" покаже, хто цей бородатий чоловʼяга.