Про нього йде недобра слава: що робити з листям волоського горіха восени, щоб воно принесло користь

Більшість садівників та городників ставляться до опалого листя волоського горіха з обережністю. Чи насправді його не можна використовувати у якості добрива? "Один Факт" зараз розкриє цю таємницю.

Листя волоського горіху, яке восени облітає з дерев – має недобру славу. В народі давно вважають, що і дерево волоського горіха, і листя не дозволяють рости ані бурʼянам, ані культурним рослинам. Нібито в складі листя є певні ядовиті речовини, через які багато культурних рослин перестають плодоносити або погано ростуть.

Тож, давайте спробуємо розібратися, чи дійсно листячко волоського горіха можна використовувати як добриво.

Чому дерево та листя волоського горіха вважають не кращими сусідами?

Існує розповсюджена думка, що волоський горіх виділяє у відкритий ґрунт хімічні речовини. Вони пригнічують ріст та активний розвиток сусідніх культурних рослин.
Виною всьому – речовина юглон, що міститься в листячку волоського горіха. Опинившись в ґрунті – юглон перетворюється на токсичну речовину.

Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради
Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради

Серед найбільш чутливих до юглону городних культур можна назвати картоплю, помідори, ожину, яблуню, капусту, горох, огірки, дуб, азалії, півонії і сосну.

Однак наявність юглону в складі листя волоського горіха – зовсім не привід палити листя волоського горіха. Адже за його допомогою можна позбутись від польових мишей. Для цього листя з волоського горіху просто підкладають в мишині нірки.

Досвідчені дачники розповідають, що у вологому, суглинистому та важкому ґрунті добриво у вигляді опалого листя волоського горіха краще не застосовувати. Адже хімічна речовина юглон має властивість із плином часу здатна накопичуватись в землі.

Водночас в сухих та легких ґрунтах юглон легко окислюється. Тому по сусідству із ним чудово ростуть півонії та ще і квітнуть гарно.

Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради
Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради

Попри розповсюджену думку з листя волоського горіха виходить чудове добриво. Але приготування компосту з нього краще виконувати в окремих контейнерах або мішках.

Нові статті

Схожі статті

Відмовляються пасти овець без Інтернету: в Туреччині не можуть знайти пастухів на зарплату в 2000 доларів

В Туреччині власники овець не можуть знайти пастухів, хоч і пропонують гідну заробітну плату. Така ситуація склалася тому, що претенденти на вакансію хочуть… мати безкоштовний доступ до Інтернету.

Жила скромно, але мала нерухомість на Печерських пагорбах у Києві: кому відійде спадщина Ніни Матвієнко

Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян все своє спільне життя прожили разом у будинку Ніни Митрофанівни, але чи належить цей маєток зараз їм? Подробиці.

Чому важливо розмовляти з тваринами: поскаржитися коту чи собаці на життя – зв’язок, який ми не усвідомлюємо

Наявність домашніх пухнастиків в оселі завжди сприяє покращенню емоційного стану. Чому так важливо розмовляти з тваринками і розповідати котику чи собачці про власне життя? Розповідаємо детальніше.

А ви бачили, як виглядає перша дружина Олега Винника? Рідкісні кадри пари знайшов “Один факт” (ФОТО)

Здавалося б, що Олег Винник холостяк, якого обожнюють мільйони жінок, але насправді співак давно вже одружений та навіть має сина - як же виглядає його супутниця по життю?