Німці гідно оцінили роботу українського режисера: стрічка “Чорнобиль 22” здобула гран-прі на кінофестивалі

У Німеччині відбувся престижний кінофестиваль короткометражних фільмів. Перемогу в Оберхаузені отримала стрічка українського режисера Олексія Радинського, присвячена окупації росіянами Чорнобильської АЕС.

Звісно, документалку “Чорнобиль 22” довелося знімати через доволі трагічні обставини. Режисер волів би, щоб це була наукова фантастика. Але сталося те, що сталося. Такі реалії нашого сьогодення.

Тож “Чорнобиль 22” є документальним фільмом, що сповіщає про нещодавні події в Україні. Вразила короткометражна стрічка й членів журі в німецькому Оберхаузені. Йдеться про наслідки перебування на ЧАЕС і прилеглих територіях загарбницьких військ у лютому-березні 2022.

Документальний фільм про захоплення Чорнобильської АЕС здобув Гран-прі

Фільм сповнений кадрів, знятих на телефон. Також режисеру вдалося взяти зо два десятки інтерв’ю в очевидців страшних подій, що свідчать про воєнні злочини в Зоні відчуження. Поспілкувалися автори стрічки з працівниками атомної станції, самоселами, екологами.

Російських солдатів ніхто не попередив, наскільки небезпечно перебувати в зоні ЧАЕС. Вони діяли собі ж на шкоду, не розуміючи можливих наслідків.

Кадр із фільму Чорнобиль 22

Режисер “Чорнобиля 22” Олексій Радинський висловив подяку за здобуту перемогу не лише знімальній групі, але й чорнобильським працівникам, які проявили дива мужності й винахідливості під час окупації.

Члени журі відзначили, що режисеру вдалося максимально передати напругу, показуючи російське вторгнення без прикрас й особливої естетики. А ще власник гран-прі Радинський спромігся, правдиво розповідаючи про сьогодення, вдало поєднати його з майбутніми перспективами.

Призовий фонд кінофестивалю в сумі 43 тисячі євро розділять між двома десятками конкурсантів-переможців. З них на “Чорнобиль 22” припадає 8 тисяч євро.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.