Фільм про Маріуполь може отримати “Оскар 2024”: українські митці обрали документальну стрічку на премію

Найімовірніше документальний фільм "20 днів у Маріуполі" буде представлений у кінопремії "Оскар-2024". Принаймні, український оскарівський комітет на це дуже сподівається.

Документальна стрічка режисера Мстислава Чернова розповідає про облогу Маріуполя. Представники українського сегмента оскарівського комітету рекомендують для номінації саме стрічку “20 днів у Маріуполі”. Тут без прикрас розповідається про бомбардування величезного європейського міста.

Кадр із фільму 20 днів у Маріуполі

Стрічка знята не професійним режисером, а фотографом та відеожурналістом, який представляє Associated Press. Разом із Мстиславом Черновим працювали продюсерка Василиса Степаненко та фотограф Євген Малолєтка.

У стрічці можна побачити жахливі кадри, що знято на самому початку вторгнення росіян у місто Марії. Тут і масова загибель маріупольців, і гуманітарна катастрофа, і робота лікарів, й інші подробиці облоги міста, від яких волосся стає дибки.

Кадр із фільму 20 днів у Маріуполі

Журналістам пощастило вийти з Маріуполя 15 березня завдяки гуманітарному коридору, ще й зберегти 30 годин відзнятого матеріалу. Допоки стрічка монтувалася, в безпосередніх учасників тих подій не висихали очі. Сльози самі накочували, і їх неможливо було стримати.

“20 днів у Маріуполі” вже має у скарбничці приз глядацьких симпатій з американського кінофестивалю “Санденс”, а ще звання найкращого документального фільму року на німецькому Cinema for Peace 2023.

Українці також виділили документальну стрічку з-поміж багатьох інших. Під час Docudays UA 2023 фільм Чернова здобув головний приз фестивалю. Поки що зі 100% упевненістю, що “20 днів у Маріуполі” обов’язково з’явиться у церемонії нагородження, сказати неможливо. Але будемо сподіватися, що “нам, браття молодії, посміхнеться доля”.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?