Кому та наскільки підвищать пенсії з січня 2024 року: умови та розміри виплат українським пенсіонерам

В січні 2024 року згідно із затвердженим державним бюджетом заплановано підвищення прожиткового мінімуму у зв'язку із чим зростуть і пенсії багатьох українців. Дізнайтесь, яким буде зростання.

В листопаді 2023 року українські парламентарії затвердили державний бюджет на наступний рік. Згідно з ним — вже в січні наступного року українців очікує зростання прожиткового мінімуму та пов’язане з цим підвищення пенсійних виплат.

Пенсії в Україні зростують з наступного року
Пенсії в Україні зростують з наступного року

По-перше, розмір пенсій збільшиться в тих українців, які мають достатній стаж роботи і досягли віку 65 років. Стаж роботи повинен складати:

  • жінки: 30 років;
  • чоловіки: 35 років.

Вимоги чинного законодавства такі, що пенсія в осіб з відповідним стажем не повинна бути меншою, аніж 40% від мінімальної заробітної плати. У відповідності з цим її розмір повинен зрости з 2680 гривень до 2840 гривень.

Мінімальна пенсія при наявності стажу у 2024 році складе: 2840 гривень
Мінімальна пенсія при наявності стажу у 2024 році складе: 2361 гривня

Наразі ті люди, що вийшли на пенсію за віком, отримують виплати в середньому 5230 гривень. Середній розмір соціальної допомоги від держави за вислугою років складає на декілька тисяч більше — 9635 гривень.

Підвищення прожиткового мінімуму з січня 2024 року тягне за собою і зростання мінімальних пенсій. Після новорічних свят українські пенсіонери отримають підвищені суми виплат.

  1. Мінімальна пенсія зросте на 268 гривень (з 2093 гривень до 2361 гривні).
  2. Розмір максимальної пенсії зросте на 2680 гривень (з 20930 до 23610).
  3. Оплата за понаднормовий стаж складе 23.6 гривні (це на 2.7 гривні більше, аніж раніше, коли ця цифра була на рівні 20.9 гривень).
Уряд України затвердив держбюджет на 2024 рік
Уряд України затвердив держбюджет на 2024 рік

Слід зазначити, що деякі категорії пенсіонерів можуть отримувати до своєї основної пенсії надбавку у розмірі 800 гривень. Вона призначається особам, які досягли 80-річного віку, мешкають в оселі самостійно і не мають помічника чи опікуна з боку близьких чи родичів.

Розмір доплати для осіб, що втратили працездатність, складає 40% від прожиткового мінімуму. Тобто, її величина теж буде збільшена відповідно до суми прожиткового мінімуму і з 1 січня 2024 року складе 1168 гривень, що на 368 гривень більше від попереднього показника.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?