Один факт про Хюррем Султан, який навмисно не показали у “Величному столітті”: що не так з її іменем

Хюррем Султан — кохана жінка султана Сулеймана Пишного, яку насправді звали інакше. Хто була ця дівчина, звідки вона і чому султан називав її Хюррем – читайте в наступному дописі від "Одного Факту".

Хюррем Султан — одна із найулюбленіших наложниць султана Сулеймана Пишного, яку насправді звали зовсім інакше. Історики й досі сперечаються з приводу справжнього імені цієї красуні.

Наприклад, кандидат з мистецтвознавства та автор декількох дослідницьких робіт про Роксолану Олександра Шутько вважає, що ім’я головної жінки османського султана невідоме. Так само, як і рік її народження. Існує припущення, що Хюррем Султан народилась приблизно у другій половині 1505 року або ж на початку 1506 року. Дівчина була на 11 років молодшою за султана Сулеймана.

Дві Роксолани: Мер'єм Узерлі та Ольга Сумська
Дві Роксолани: Мер’єм Узерлі та Ольга Сумська

Щодо справжнього імені султанші, то тут історичні діячі і науковці не можуть дійти згоди й донині. Достеменно відомо, що султан Сулейман Пишний називав свою наложницю Хюррем. В перекладі з турецької мови це ім’я значить “весела”, “та, що посміхається”. Імовірно, султан так називав кохану за її веселий і легкий норов.

Існує й інше розповсюджене ім’я цієї султанші — Роксолана. До речі, в українському варіанті фільму “Величне століття” головну героїню, роль якої виконала Ольга Сумська — звати саме Роксоланою, а не Хюррем. А ось в турецькому варіанті серіалу Роксолану не згадують. Відомо, що полонянку османського правителя Роксоланою називали європейські посли.

А ось українське ім’я дівчини залишається під завісою таємниці. Серед істориків існує версія, що Роксолана-Хюррем була донькою українського священика з містечка Рогатин на Івано-Франківщині. Звали цю дівчину Анастасія Лісовська. Але в офіційних документах ніяких свідчень про це немає.

Згідно з іншою версією — султанша Хюррем була позашлюбною дитиною з роду польських королів. Про це, принаймні, свідчить той факт, що татари відносились до цієї красуні із великою повагою — імовірно через те, що знали про ї приналежність до знатного роду.

Життя Хюррем Султан було сповнене труднощів. Дівчина залишилась сиротою і потім потрапила у турецький полон, опинилася в гаремі та змушена була вести постійну боротьбу за долю власних дітей. Померла султанша дуже рано — у віці 50 років від онкологічного захворювання.

Навколо місця її вічного спокою султан Сулейман наказав висадити розарій. Роксолана стала першою султаншею з гарему, яку поховали у власному мавзолеї.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?