Україна отримала перший “Оскар” в історії за фільм “20 днів у Маріуполі”: в якій номінації і хто режисер

Україна вперше за історію отримала "Оскар" - за стрічку "20 днів у Маріуполі". В якій номінації нагородили фільм, хто режисер та як проходила церемонія: читайте про це в публікації від "Один Факт".

В українському кіносвіті сталась по-справжньому значуща подія. Цього року вперше за свою історію наша країна отримала нагороду “Оскар” від американської Кіноакадемії. Як проходила церемонія нагородження, в якій номінації наш фільм “20 днів у Маріуполі” отримав нагороду і хто режисер стрічки: читайте подробиці в матеріалі “Один Факт”.

Режисер Мстислав Чернов, продюсер Василіса Степаненко, фотограф Євген Малолєтка - команда, що створила оскароносний фільм
Режисер Мстислав Чернов, продюсер Василіса Степаненко, фотограф Євген Малолєтка – команда, що створила оскароносний філь

Українська кінострічка “20 днів у Маріуполі” створена режисером Мстиславом Черновим. Документальний фільм від українського фотографа та журналіста був висунутий на “Оскар” ще у вересні 2023 року. Над створенням фільму також працювали продюсерка Василіса Степаненко і фотограф Євген Малолєтка. Всі троє були очевидцями подій, що розвертались у Маріуполі у перші дні та тижні після вторгнення росіян. В основу стрічки лягли реальні кадри та події, які вдалось за фільмувати фотографам.

Документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” нагороджена “Оскаром” у номінації “Найкращий документальний фільм”. 96-та церемонія нагородження відбулась у ніч з 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі. Режисер стрічки Мстислав Чернов при отриманні статуетки “Оскару” вимовив палку промову:

Я вдячний – сказав Чернов зі сцени. — Але я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм.

Мстислав Чернов наголосив, що якби то було в його силах — то він би із радістю обміняв отриману статуетку на те, щоб росія ніколи не заходила на територію України, не окуповала її міста. Режисер також сказав, що він би дуже хотів віддати цей “Оскар” заради того, щоб росіяни повернули зі своїх казематів українських заручників, солдатів та цивільних.

Фотограф Євген Малолєтка: команда, що працювала на фільмом 20 днів у Маріуполі
Фотограф Євген Малолєтка: команда, що працювала на фільмом 20 днів у Маріуполі

Мстислав Чернов зі сцени закликав увесь світ до підтримки України. А ще він зробив акцент на тому, що змінити минуле – не в його силах. Але він, як і багато інших талановитих українців, можуть виправити історію і досягнути того, щоб справедливість була відновлена.
Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” показує глядачам найперші дні після вторгнення росіян. Місто Маріуполь за лічені дні після 24 лютого опинилось в облозі. Автор кінострічки разом зі своїми колегами з “Associated Press” опинились в епіцентрі подій. Їм вдалось за фільмувати чимало документальних кадрів. Також у фільмі вони розповідають про те, як рятувались із оточеного міста-фортеці.

Кадр із документальної стрічки 20 днів у Маріуполі
Кадр із документальної стрічки 20 днів у Маріуполі

Кінострічка “20 днів у Маріуполі” окрім “Оскара” встигла отримати й інші нагороди (наприклад, приз глядацьких симпатій на кінофестивалі Sundance). Схвальні відгуки отримала робота Мстислава Чернова і під час прем’єрного показу в українських кінотеатрах.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?