“Чайковському там не місце”: оперна діва Монастирська розповіла, чому з балету прибрали твори композитора

49-річна оперна діва Людмила Монастирська поділилась думками щодо творів композитора Чайковського. В Нацопері України вони більше не звучать. Навіть попри те, що композитор був генієм.

Всесвітньо відома оперна діва Людмила Монастирська розповіла про своє ставлення до виконання творів Чайковського в українських та закордонних театрах.

Справа в тому, що Національна українська опера відмовилась від усіх вистав та балетних постановок, в яких звучать твори російського композитора Петра Ілліча Чайковського. Людмила Монастирська вважає таке рішення доцільним та правильним, хоча і називає цього композитора генієм і кожен його твір — перлиною.

Монастирська зазначила — відмова від музики Чайковського в оперних театрах є доцільним та правильним рішенням. Адже національна опера України — це головний театр країни і під час війни в ньому просто не можуть звучати твори російських композиторів, навіть таких геніїв, як Петро Чайковський. Людмила Монастирська назвала відмову від творів Чайковського морально-етичним рішенням і логічною реакцією на той безлад, який чинять росіяни в Україні.

Оперна співачка Людмила Монастирська розповіла, чому Чайковському не місце в українській консерваторії
Оперна співачка Людмила Монастирська розповіла, чому Чайковському не місце в українській консерваторії

Оперна співачка Монастирська, зазначила, що зникнення з репертуару українського балету творів Чайковського стало певним випробуванням для танцівників. Бо саме такі творіння композитора, як “Лебедине Озеро” та “Спляча красуня” — це справжні перлини, завдяки яким майстри танцю можуть показати дуже високий рівень власного професіоналізму.

І в той же час дії деяких театрів, які хочуть отримати статус Національного – викликають в оперної діви непорозуміння. Адже як в наш час, коли сусід знищує Україну – можна їздити на гастролі з російським репертуаром? На думку Монастирської — це неприпустимо.

Людмила Монастирська торкнулася й питання стосовно назви Національної музичної консерваторії в Києві, яка теж носить імʼя композитора Петра Чайковського. На думку оперної співачки – це теж неправильно. Багато людей зараз вимагають прибрати імʼя російського композитора з назви музичної академії, а ось керівництво закладу чинить цьому опір.

Людмила Монастирська наголосила, що попри геніальні твори Чайковський все ж є представником імперської культури і тої країни, яка зараз чинить геноцид українців. Співачка зізналась, що раніше в її репертуарі було дуже багато творів Петра Ілліча Чайковського.

Серед них — і “Пікова дама”, і Тетяна з його “Євгенія Онегіна”, і опера “Казка про царя Салтана”. Це були професійні сходи для неї, як для оперної артистки. Але, як зізналась Монастирська — усіх цих партій в її творчому репертуарі немає вже тривалий час.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?