Прожили разом майже 42 роки, але діточок не мали: історія кохання берегині української пісні Раїси Кириченко

Раїса Корж (Кириченко) — українська співачка і народна артистка української РСР. В її особистому житті був один чоловік — баяніст Микола Кириченко. Разом вони створили творчий і родинний союз.

Раїса Опанасівна Кириченко — українська співачка і справжня патріотка. В неї були великі перспективи побудувати карʼєру в Америці, але артистка обрала творчість і життя на рідній землі.

Народилась Раїса Опанасівна в селі Корещина на Полтавщині. Першу пісенну практику вона пройшла у Землянківській школі. Активно брала участь у громадській діяльності. В молоді роки пані Раїса працювала в колгоспі і одночасно виступала в місцевому хорі, який створила разом з дівчатами-подружками.

Від своїх батьків Раїса Опанасівна успадкувала чарівний голос, завдяки якому змогла заворожити керівника Кременчуцького автомобільного заводу “КрАЗ” Павла Оченаша. Згодом він запросив дівчину співати у Дніпро і це кардинальним чином вплинуло на її подальше життя.

Вищу освіту Раїса Кириченко все ж здобула. Сталось це наприкінці 80-х років, а для навчання майбутня берегиня української пісні обрала Харківський інститут мистецтв.

Співачка Раїса Кириченко і її чоловік, баяніст Микола Кириченко
Співачка Раїса Кириченко і її чоловік, баяніст Микола Кириченко

Самобутня і незрівнянна полтавська перлина і видатна співачка сучасності — саме такою була Раїса Опанасівна. В закордонних і вітчизняних ЗМІ Кириченко порівнювали з Едіт Піаф та Людмилою Зикіною. Її пісні мандрували світом, із своїми творчими гастролями співачка побувала в Америці, Канаді та Європі. Багато гастролювала і по Радянському союзу.

Зі своїм майбутнім чоловіком, Миколою Кириченком, артистка познайомилась у Полтавській філармонії, де виступала в пісенному ансамблі “Веселка”. Він працював там же баяністом, а через рік після знайомства вже став офіційним чоловіком Раїси Корж (такою було дівоче прізвище співачки).

Згодом у своїх спогадах виконавиця називала цю зустріч доленосною, а Миколу – коханням усього життя.

Союз Миколи Кириченка і Раїси Корж був не тільки родинним, але й творчим. Він став для співачки головним акомпаніатором. Подружжя Кириченків разом створили понад 200 пісень.

Микола і Раїса Кириченки прожили в шлюбі 42 роки
Микола і Раїса Кириченки прожили в шлюбі 42 роки

Микола Михайлович Кириченко познайомився із співачкою Полтавського ансамблю “Веселка” Раїсою Корж в 1962 році. Їх весілля відбулось майже через рік, 15 грудня 1963 року. Усе своє життя закохані присвятили творчій діяльності. Статний баянист з Полтавської філармонії намагався і в житті, і на сцені залишатись в тіні своєї яскравої дружини і її чудового голосу.

Перше знайомство Раїси Кириченко з майбутнім чоловіком відбулось в Полтавському ансамблі Веселка
Перше знайомство Раїси Кириченко з майбутнім чоловіком відбулось в Полтавському ансамблі Веселка

Микола Кириченко повністю розчинявся в супутниці свого життя. Чоловік опікував кохану Раїсу Опанасівну, готував для неї, лікував, якщо вона хворіла і любив берегиню до останніх митей її життя.

Дітей в подружжя Кириченків не було, та вони все одно находили щастя в спільній творчості. Раїса Опанасівна та Микола Михайлович прожили разом майже 42 роки. Іноді вони вдвох співали на концертах дуетом, але частіше за все чоловік акомпанував Раїсі Опанасівні на баяні.

Раїса Кириченко відійшла у засвіти першою. Сталась ця сумна подія 9 лютого 2005 року.

Після смерті коханої дружини Микола Кириченко взяв на себе обовʼязки по догляду за батьківським маєтком співачки в селі Корещина. Також він упорядковував творчу спадщину артистки, відвідував захід з відкриття памʼятнику Раїсі Кириченко на подвірʼї Землянківської школи у Полтаві, що носить її імʼя.

В 2012 році Микола Кириченко переніс інфаркт. Через рік після цього, 7 червня 2013 року — серце 70-річного баяніста перестало битись. Причиною смерті Кириченка лікарі назвали аритмію. Поховали Миколу Кириченка на сільському кладовищі Корещини, поряд з дружиною Раїсою.

Нові статті

Схожі статті

Життя цих п’яти знаків Зодіаку наповниться щастям вже з цього вівторка: гороскоп на липень 2024 року

Знаки Зодіаку Терези, Близнюки, Скорпіон, Діва та Водолій будуть щасливими протягом усього липня та випаде чудовий шанс - гороскоп на липень 2024 року.

Гороскоп на 3 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: час зрозуміти, чого ви хочете досягнути у житті

Гороскоп на 3 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку прогнозує день сповнений роздумів про майбутнє життя - визначте пріоритети та крокуйте за власними цілями.

“Без такого Колі не було б такої Раї”: полтавський баяніст, що підкорив серце співачки Раїси Кириченко

Раїсу Кириченко не дарма називали берегинею української пісні. Але хтозна, як би склалась її творча доля, якби в житті не трапилось справжнього кохання із баяністом Миколою Кириченком.

Викрутила шарм на максимум: цю стрижку “Каре француженки” зробила собі зірка “Дизель шоу” Яна Глущенко

Яна Глущенко — одна з акторок гумористичної програми "Дизель шоу". Зараз шоу неможливо уявити без норовливої білявки, а Яна заради уваги аудиторії готова додати шарму і… кардинально змінити зачіску.