Ніна Матвієнко, Ян Табачник та ще 6 видатних українців, яких не стало в рік Чорного Водяного Кролика

Рік Чорного Кролика підходить до свого завершення. Хто із відомих українців назавжди залишиться в ньому? Наступна добірка містить імена 8 талановитих людей України, що покинули цей світ у 2023 році.

Вахтанг Кікабідзе

Вахтанг Кікабідзе, грузинський співак
Вахтанг Кікабідзе, грузинський співак

Вахтанг Кікабідзе хоч і не був українцем, але завжди підтримував український народ у його боротьбі. Грузинській співак, почесний громадянин міста Тбілісі і справжній друг України, який у лютому 2022 року категорично засудив російське вторгнення. У 2019 році приїжджав з концертами в декілька визволених міст українського Донбасу (Сєверодонецьк, Лисичанськ, Рубіжне).

Помер Вахтанг Кікабідзе на 85-му році життя, 15 січня 2023 року. Причиною смерті стало ускладнення хронічної хвороби нирок. Через 2 дні, 17 січня — була проведена громадянська панахида та прощання з відомим грузинським виконавцем. Похований Кікабідзе на цвинтарі Мтацмінда в місті Тбілісі.

Денис Монастирський

Денис Монастирський, український політик
Денис Монастирський, український політик

Денис Монастирський — молодий політик та український міністр внутрішніх справ.

Громадський діяч, ініціював розробку проекту “Дотик”, в рамках якого планувалось створення мережі центрів соціально-психологічної реабілітації для поранених солдат.

Денис Монастирський загинув 18 січня в результаті авіатрощі гелікоптеру над Броварами. Поховали його 21 січня на Байковому кладовищі. Політику було всього 42 роки.

Дмитро Коцюбайло

Дмитро Коцюбайло, Да Вінчі
Дмитро Коцюбайло, Да Вінчі

Дмитро Коцюбайло “Да Вінчі” — доброволець української армії, отримав посмертно звання лейтенанта, командир першої механізованої бригади “Вовки Да Вінчі”, герой України.
Дмитро Коцюбайло був серйозно поранений 7 березня 2023 року під час боїв за Бахмут.

Поранення виявилось несумісним із життям. Хлопець помер в той же день, незважаючи на реанімаційні дії.

Прощання та поховання Дмитра Коцюбайла відбулося 10 березня 2023 року. Проводити воїна в останній путь прийшли тисячі українців, президент України Володимир Зеленський і вище керівництво України на чолі з Валерієм Залужним. Поховали Коцюбайла на Аскольдовій Могилі в Києві.

Альбіна Дерюгіна

Альбіна Дерюгіна, українська тренерка з художньої гімнастики
Альбіна Дерюгіна, українська тренерка з художньої гімнастики

Альбіна Дерюгіна — українська тренерка з художньої гімнастики. Заслужений український тренер. Заснувала в Києві школу художньої гімнастики “Школа Дерюгіних”, яка набула популярності у всьому світі.

Померла 29 березня 2023 року. Альбіні Миколаївні був 91 рік.

Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна, письменниця
Вікторія Амеліна, письменниця

Вікторія Амеліна — українська письменниця, громадська діячка. Лавреат української літературної премії Конрада. З 14 років мешкала в Канаді, але потім повернулась до України. Довгий час працювала програмістом у міжнародних IT компаніях. В листопаді 2015 активно зайнялась письменницькою діяльністю.

Дебют Амеліної як письменниці відбувся у 2014 році, коли вийшов її перший твір «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» під видавництвом «Discursus».

Вікторія Амеліна багато подорожувала, встигла побувати в Кремнієвій Долині та на Тибеті.

У вересні 2022 року письменниця знайшла щоденник мешканця селища Капітолівка на Ізюмщині Володимира Вакуленка (його закатували російські окупанти). Після початку російського вторгнення письменниця багато часу приділяла документуванню воєнних злочинів.

27 червня 2023 року Вікторія Амеліна була поранена під час обстрілу кафе “Ria” у Краматорську. Померла 1 липня в лікарні міста Дніпро від отриманих поранень попри зусилля медичних працівників.

Поховали письменницю на Личаківському цвинтарі міста Львова.

Ян Табачник

Ян Табачник, український акордеоніст
Ян Табачник, український акордеоніст

Український і радянський акордеоніст, політичний діяч. Народний артист України. З 1987 року давав сольні концерти у різних містах Радянського Союзу та світу. Виступав у Польщі, Фінляндії, Австрії, Ізраїлі і навіть Великій Британії. Був лавреатом численних українських і міжнародних конкурсів та фестивалів. Депутат Верховної Ради України 5-го, 6-го та 7-го скликань.

Помер Ян Табачник 11 вересня 2023 року в Тель-Авіві (Ізраїль), після двох років боротьби з онкологічною хворобою.

Ніна Матвієнко

Ніна Матвієнко, українська співачка і акторка
Ніна Матвієнко, українська співачка і акторка

Ніна Митрофанівна Матвієнко — українська співачка, акторка, народна артистка української РСР. Членкиня Спілки кінематографістів України. Активно займалась концертною та акторською діяльністю, бувала з гастролями не тільки в українських містах, але й за кордоном (Чехословаччина, Мексика).

Громадська діячка. Голова журі в міжнародному конкурсі українського романсу імені Квітки Цісик. Учасниця Помаранчевої Революції. Була номінована на премію “Yuna” у 2019 році в категорії “Найкращий дует” разом із співаком Монатиком. Там вони виконали пісню “Цей день”.

Померла Ніна Матвієнко 8 жовтня 2023 року — за 2 дні до свого 76-ліття. Поховали співачку на Звіринецькому кладовищі у місті Київ.

Сергій Сивохо

Сергій Сивохо, український шоумен і телерадіоведучий
Сергій Сивохо, український шоумен і телерадіоведучий

Сергій Анатолійович Сивохо – український шоумен, комік, телеведучий, гравець КВК. Працював творчим директором в українських телерадіокомпаніях. Креативний продюсер студії “Квартал-95”. Політичний діяч. У 2015-2017 роках був членом журі на українському проекті “Ліга Сміху”. З 2015 року працював ведучим програми “Хто прийшов к Сивохо” на радіо “П’ятниця”.

Сергій Анатолійович Сивохо помер в ніч на 17 жовтня 2023 року в одній з лікарень Німеччини. Причина смерті — ускладнення хронічної хвороби легень.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?