45-денний роман і статус нав’язливого залицяльника: ким були жінки Тараса Шевченка, який так і не одружився

Тарас Шевченко - видатний український поет, який відомий своєю неймовірною творчістю, але мало хто цікавиться його особистим життям: що відомо про жінок та з ким крутив романи чоловік?

Тарас Шевченко, великий український поет і художник XIX століття, був не лише видатним творцем, а й людиною з власними уподобаннями та переконаннями. Серед них важливе місце займала його специфічна увага до жінок і жіночої краси.

Перше кохання поета пов’язане з його дитинством та подругою дитинства, Оксаною Коваленко з села Кирилівка. Вважається, що саме вона була тією, хто запалив у серці поета вогонь кохання, який віддзеркалився у його творчості. Оксані Тарас присвятив поему “Мар’яна-черниця”, що свідчить про глибокі почуття, які він відчував до цієї жінки.

З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко
З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко

Проте, довгий час говорили про її нещасливе кохання з москалем та про те, що вона стала покриткою. Коли Шевченко повернувся до Кирилівки у 1843 році, Оксана вже була заміжня та мала дітей.

Перед тим як переїхати до Петербурга, молодий Тарас провів кілька років у Вільні, в службі свого пана Енгельгардта. Протягом цього часу Тарас дружив з швачкою Ядвігою Гусіковською. Дівчина відмовлялася розмовляти з ним ні на одній мові, окрім польської. Саме дівчина відкрила для нього світ польської літератури та національної ідеї.

Тарас Шевченко вважав, що ідеальна жінка має бути енергійною та пристрасною. Одна з таких жінок, яка сподобалася Тарасу, була Глафіра Псьолівна, з якою він зустрівся під час свого перебування в Яготині. Вона вражала своєю енергією, вогняним поглядом та обдарованістю у малюванні.

З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко
З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко

Однак не всім подобалася ця близькість. Княжна Варвара Репніна, яка також відчувала певні почуття до поета, ревнувала до Глафіри. Вона, старша на шість років за митця, вважала себе його можливою коханкою, але він бачив у ній скоріше подругу та опікунку.

Після заслання, Тарас Шевченко проявив зацікавленість у шлюбі. Чоловік не лише шукав кохання, але й намагався уникнути самотності через обрану партнерку. Він описував ідеал своєї обраниці як красиву, чепурну та добру господиню. Згодом Тарас Шевченко віддав перевагу Хариті Довгополенківні, наймичці свого брата Варфоломія.

З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко
З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко

Він мріяв про спільне життя з Харитою в садибі на березі Дніпра. Однак, брат та його дружина не підтримували ідею шлюбу. Сама Харита також не бажала вийти заміж за “старого дивака”. Згодом Харита закохується у писаря і виходить заміж за нього.

Останнє кохання в житті Тараса Шевченка сталося з Ликерою Полусмак, молодою українкою з Петербурга. Він, незадовго до цього, доручив своєму братові Варфоломію пошукати йому нову наречену, але випадкове знайомство привело його до Ликери, яка стала останнім його коханням і, на жаль, нещасливим.

Ликера Полусмак відома не лише своєю красою, але і непосидючістю та непередбачуваним характером. Конфлікти між Шевченком і жінкою виникали через їхні різні погляди на життя. Поет мріяв про просте, сільське життя, тоді як Ликера прагнула до розкошів та комфорту. Їхні розбіжності в уявленнях про ідеальну жінку стали причиною постійних сварок та непорозумінь.

З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко
З ким крутив романи та скільки жінок мав Тарас Шевченко

45-денний роман між Шевченком і Ликерою завершився трагічно. Поет дізнався, що його наречена крутить роман з іншим чоловіком і навіть планує одружитися з ним. Відчуваючи образу, Шевченко намагався відібрати у Ликери подарунки, які він їй зробив, з метою показати їй свою образу. Це лише підкреслило розрив між ними та призвело до кінця їхніх стосунків.

Останнє кохання Тараса Шевченка стало символом невдач та розчарувань у особистому житті великого поета. Несподівані обставини та непорозуміння зробили їхнє кохання неможливим.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?