Ніколи не була холостячкою: 94-річна Ліна Костенко розповіла про всіх своїх чоловіків і залицяльників

Поетеса Ліна Костенко — жінка, про яку мріяли багато чоловіків. Нею захоплювався Василь Симоненко, та й поет Дмитро Павличко не був байдужий до талановитої дівчини. А кого кохала сама Ліна Василівна?

Геніальна українська поетеса Ліна Василівна Костенко — сильна жінка, яка змолоду ловила на собі захопливі погляди багатьох чоловіків. В свій час нею були зачаровані поети Василь Симоненко та Дмитро Павличко. Сама ж Ліна Василівна своє найбільше кохання зустріла в 33 роки. Її творчість була нероздільно повʼязана із коханням.

Ліна Костенко змолоду була дівчиною норовливою і ніколи не скаржилась на брак уваги з боку сильного полу. Чимало чоловіків, які зустрічались з поетесою вперше – відразу в неї закохувались. Але успіхи в особистому житті ніколи не були для Ліни Василівни приводом для хизування. Поетеса ніколи ними не хвалилася.

Таємне кохання із Василем Симоненком

Ще за років студентства Ліні Василівні вдалось привернути до себе увагу видатного письменника Миколи Руденка. Що там й казати, якщо навіть поет Василь Симоненко, що був молодший за поетесу на 5 років — і той опинився під впливом неймовірної харизма пані Ліни. Він, захоплений красою та неймовірною творчою енергією талановитої дівчини – називав її Косталіною.

В залицяльниках ходив і Дмитро Павличко

До прихильників Ліни Василівни Костенко належав й поет Дмитро Павличко. В молоді роки поетеса була доволі екстравагантною дамою, полюбляла цигарки та мала норовливий характер. Власне, саме завдяки своєму норову й привертала увагу чоловіків до себе. Дмитро Павличко одного разу навіть зізнався, що багато років зберігає у себе сірники, які придбав для Ліни Костенко ще в 50-х роках минулого століття.

Хто став першим чоловіком Ліни Костенко?

Ліна Костенко вийшла заміж вперше, коли їй вже виповнилося 26 років. Обранцем поетеси став польський письменник Єжи Ян Пахльовський. Вони разом навчалися, а одружитись вирішили, коли закінчували останній курс.

Молода Ліна Костенко з першим чоловіком
Молода Ліна Костенко з першим чоловіком

В шлюбі у Ліни Василівни та її першого чоловіка народилась донечка, яку назвали Оксаною. Невдовзі після завершення навчання письменник переїхав назад до рідної Польщі, а Ліна Костенко з донькою залишилась в Україні.

Їх шлюб через життя в різних країнах згодом припинив своє існування. Ліна Костенко і Єжи Пахльовський вирішили розлучитися, адже ніхто з них не забажав покидати Батьківщину заради кохання.

Поетеса на тлі розлучення присвятила колишньому чоловікові твір “Спогад”, в якому були й такі строки:

Я люблю, коханий, Київ і Варшаву. Але Батьківщина в кожного – одна.

Василь Цвіркунов: найсильніше кохання Ліни Василівни Костенко

Кінознавець Василь Цвіркунов став коханням усього життя для Ліни Костенко. Познайомились вони, коли Ліні Василівні було 33 роки — в 1963 році. Перша зустріч майбутніх закоханих сталася на кіностудії Довженка. На той момент Василь Цвіркунов перебував у шлюбі та виховував двох дітей.

Ліна Костенко і Василь Цвіркунов
Ліна Костенко і Василь Цвіркунов

Втім, шлюб Цвіркунова не став на заваді великому коханню. Ліна Костенко дійсно до нестями кохала його і сильно страждала від своїх почуттів. В розмові із журналістами поетеса пригадувала, що вже при першій зустрічі відчула емоційний звʼязок із Василем Цвіркуновим. Усе те, що було дорогим для нього — стало дорого і їй самій.

Згадуючи відносини із Цвіркуновим, поетеса наголошувала, що Василь Васильович був справжнім чоловіком та завжди намагався ї захищати. Тому поряд із ним поетеса робилася, немов шовкова та вгамовувала свій норовливий характер.

Врешті решт закохані одружилися, а в 1969 році Ліна Костенко народила сина. Хлопчика на честь батька назвали Василем.

Ліна Костенко і Василь Цвіркунов прожили в шлюбі понад 40 років — до самої його смерті. В 2000 році поетеса залишилась вдовою, але продовжує й досі згадувати свого чоловіка і присвячує йому вірші. А ще зізнається, що Василь іноді зазирає до неї уві сні.

Нові статті

Схожі статті

Відберуть у пенсіонерів: уряд в 2025 році забере невикористані кошти з банківських рахунків переселенців

Вже наступного року український уряд запланував забрати невикористані грошові кошти з банківських рахунків пенсіонерів, що мають статус ВПО. За яких умов це буде відбуватись?

Кава з фіолетової кульбаби: чому напій з цикорію слід пити кожного дня і в чому його користь насправді

Напої без кофеїну протягом останніх років набирають все більшої популярності – особливо серед тих, хто дотримується здорового способу життя. Одним з них, зокрема, є кава з цикорію. В чому її користь?

Рідкісне явище: над Землею на відстані 1 млн. км пролетів астероїд-сніговик – астрономи його “впіймали”

Днями астрономи зафільмували в небі вкрай рідкісне явище. На відстані 1 млн. км над Землею пролетів незвичний астероїд, зовні схожий на сніговика. Подія сталась 17 вересня.

Сергій Бабкін зізнався у своїх зрадах дружині: “Це було моєю звичкою” – як на це відреагувала Сніжана

Сергій та Сніжана Бабкіни розповіли про особисті негаразди і їхнє подолання є не тільки важливим для самого артиста, а й надихає багатьох його шанувальників.