“Оскар” за пісню і смерть у самому розквіті життя: хто така квітка Цісик, яка співала з Майклом Джексоном

Унікальний та неперевершений голос, краса та талант в одній людині: чим відома американка з українською душею Квітка Цісик та яким був її творчий музичний шлях?

Квітка Цісик, відома в США як Кейсі і в Україні як Квітка, народилася в 50-тих роках в Нью-Йорку. Її батьки були емігрантами з заходу України, які виїхали з країни. Сім’я Цісиків, хоч і проживала за океаном, але завжди зберігала свою українську ідентичність і передавала її своїм дітям.

Для Квітки важливою була культурна спадщина її предків. Вона навчалася протягом тижня у звичайній американській школі, але кожної суботи відвідувала “Школу українства”, де знайомилася з українською мовою, традиціями та історією. Квітка була активною учасницею пластових організацій. Вона їздила на літні табори, де спілкувалася з іншими українськими молоддю, вивчала українські пісні та звичаї.

Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик
Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик

Її мистецькі здібності проявились вже в ранньому віці, і вона швидко стала відома як обдарована співачка. У 70-х роках вона отримала можливість записати дві україномовні платівки, які виявилися революційними для української музичної сцени. Ці альбоми змінили уявлення про потенціал української музики.

Квітка Цісик віддавала себе музиці з самого дитинства. Її батько, Володимир Цісик, який сам був музикантом, вчив її цьому, але все не обмежилось домашніми уроками — вона закінчила Вищу школу музики й мистецтва в Нью-Йорку та навчалась ще один рік в Гарпер Коледжі.

Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик
Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик

Поза музичною кар’єрою, Квітка активно сприяла поширенню української культури в медіапросторі США. Незважаючи на те, що вона народилася в Америці, її батьки були з Львова, і вона завжди підкреслювала своє українське коріння: “Я в Америці, але українка”, — зазначала вона.

У музичному світі Квітка Цісик була відома своїм рідкісним колоратурним сопрано — найвищим жіночим вокальним голосом, що мав у своєму тембрі навіть звучання скрипки. Вона володіла також технікою “білого голосу”, що є характерною для карпатського фольклорного співу.

Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик
Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик

Такий великий діапазон голосу дозволяв Квітці Цісик з легкістю переходити від опери до джазу та популярної музики, демонструючи вражаючу універсальність і майстерність у кожному жанрі.

Квітка Цісик, після трагічної втрати батька, розпочала пошук нових шляхів заробітку. Починаючи з виступів у нью-йоркських клубах, вона одночасно представляла свої записи в компаніях і рекламних агенціях. Зусилля Квітки не минули марними, оскільки продюсери помітили її талант, і вона стала важливою фігурою в світі реклами.

Голос Квітки звучав у рекламних джинглах для таких великих брендів, як Coca-Cola, Pepsi-Cola, Burger King, McDonald’s і інших. Паралельно вона активно співпрацювала з видатними американськими музикантами і продюсерами, зокрема, виконуючи бек-вокали для Майкла Джексона.

Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик
Музиканти розповіли, чим унікальний голос Квітки Цісик

Завдяки своїй музичній унікальності і професіоналізму, Квітка Цісик внесла вагомий внесок у голлівудську кінематографію, працюючи над саундтреками до різних фільмів і навіть граючи в деяких із них. Одним із її визначних досягнень стала пісня “You Light Up My Life” для однойменної стрічки, яка отримала премію “Оскар”.

Квітка Цісик випустила свої перші альбоми в США з професійними записами україномовних пісень. Вона залучала до записів найкращих музикантів Нью-Йорка, щоб створити ці музичні композиції. Під час створення альбомів їй супроводжувала її сестра Марія, а у встановленні правильної української вимови допомагала її мама. Загалом, Квітка інвестувала близько 200 тисяч доларів у ці проєкти.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.