Воздвиження Хреста Господнього 2024: точна дата за новим стилем, що можна робити, звичаї, прикмети і забобони

Цієї суботи, 14 вересня – православні українці відзначають Воздвиження Хреста Господнього. Ця дата визначена у відповідності із новим церковним стилем, на який церква перейшла 1 вересня 2023 року.

Сьогодні, 14 вересня 2024 року – одне із найбільших свят осені в церковному календарі. Віряни східного обряду знають його як Здвиження. В давні часи наші предки вважали, що земля із цього дня починає рухатись до зимівлі. Птахи збираються та відлітають у теплі краї, листя на деревах жовтіє і починає відлітати – до наступного весняного сезону. Звірі в лісі вже готуються до сплячки.

Воздвиження Хреста Господнього 2024: дата за старим і новим стилем

До 1 вересня 2023 року свято Воздвиження Хреста Господнього святкували за старим стилем 27 вересня. Його вважають одним із найголовніших серед 12 церковних свят.

З минулого року дата святкування Воздвиження здвинулась на 13 днів. Тепер його відзначають 14 вересня.

Здвиження Хреста Господнього 2024: історія свята

Воздвиження Хреста Господнього повʼязане із однією легендою з Біблії. Згідно із нею – ще у IV столітті, коли правив імператор Костянтин Великий та його матір, рівноапостольна Єлена – християнство оголосили за наказом імператора державною релігією.

Матір Костянтина тоді відправилася шукати хрест, на якому розіпʼяли Іісуса Христа. В 326 році їй вдалося виявити його у печерах поблизу Єрусалима.

Свято Воздвиження Хреста Господнього 2024: точна дата, традиції і забобони
Свято Воздвиження Хреста Господнього 2024: точна дата, традиції і забобони

Під час розкопок було виявлено печеру Гробу Господнього, а поряд із нею – три хрести.

Легенда розповідає, що біля одного з тих хрестів від хвороби зцілилася одна жінка. Біля іншого хреста дивним чином воскрес померлий чоловік, лише доторкнувшись до Хреста.

Після цих подій й було визначено той самий Хрест, на якому розіпʼяли Іісуса Христа.

Після відкриття християни зі всього світу відправились на те саме місце. Патріарх Макарій з Єрусалиму разом з іншими високопоставленими особами побудували святиню. Відтоді усі християни мають змогу прийти та подивитись на власні очі на цей обʼєкт. Звідси й пішла назва свята: Воздвиження Хреста Господнього.

Воздвиження Хреста Господнього 2024: що можна і не можна робити

В свято Воздвиження Хреста Господнього у вірян прийнято ходити до храмів та помолитись про щастя, здоровʼя і благополуччя. Сьогодні прийнято дотримуватися суворого посту.

Хрест Господній був символом страждань Христа і тому від смачної їжі відмовлялись, щоб вшанувати мученицьку смерть Іісуса Христа. Православні вірили, що дотримання Посту на Воздвиження допоможе отримати Благословення від Господа.

Якщо вірити народним переказам, то саме 14 вересня відбувається битва між добром та злом. Добро здобуває перемогу завдяки тому, що Святий Хрест Господній підіймається із надр землі.

В давнину вірили, що цього дня настає справжня осінь. Дні стають набагато коротшими, а ночі – прохолодними.

Прикмети на Воздвиження Хреста Господнього 2024

Наші предки вважали, що в давнину не можна ходити до лісу. Змії цього дня повзуть на зимовий притулок в гущавину. І можуть затягнути туди подорожнього.

Двері та вікна в дім на свято Здвиження Хреста Господнього зачиняли – щоб туди не заповзли змії та не покусали мешканців.

Жінки протягом 14 вересня не займались ніякими хатніми справами, окрім приготування та збору капусти. Ніяких нових справ сьогодні починати не можна, бо всі вони будуть приречені на провал.

Залишки їжі та крихти, що залишались на столі – ні в якому разі не викидали. Вважалось, що це може призвести до голоду в родині.

Ось ще декілька прикмет на свято Воздвиження Хреста Господнього:

  • зима буде прохолодною, якщо на вулиці цього дня йде дощ;
  • сильний вітер на Воздвиження – до теплого літа;
  • тепла і сонячна погода на Воздвиження – до Покрови морозів не буде.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.