Обличчя жінки кам’яної доби реконструювали по черепу 5700-літньої давнини: знахідку розкопали в Малайзії

Археологи в Малайзії докопалися до стародавнього поховання жінки, яка орієнтовно померла 5700 років тому. Сучасні технології дозволили реконструювати її обличчя. Тож можемо побачити, як виглядала вікова дама.

У 2017 році було вирішено збудувати галерею у малайзійських Гуар-Кепах. Там-то і докопалися до дуже стародавнього поховання. Спеціалісти визнали, що перед ними череп, стегнова кістка і залишки грудної клітини “пенгангської жінки”.

Вчені ретельно вивчили знайдений череп

Оскільки тіло під час поховання обклали вартісними на той час керамічними виробами, кам’яними знаряддями й різними видами черепашок, історики дійшли висновку, що небіжчиця за життя мала високий соціальний статус. Завдяки черепашкам кістки законсервувалися і дуже добре збереглися.

Якщо вірити дослідженням, жінка померла приблизно 5700 років тому. Води відтоді витекло немало, тож встановити причину, чому бідолаха покинула цей буремний світ у 40-річному віці практично неможливо.

Було чітко визначено відстань між очима, носом, губами тощо

Вчені зайнялися дослідженням знайдених фрагментів і невдовзі сконструювали її обличчя. Те, що це останки пенгангської леді, а не чоловіку, стверджують спеціалісти з криміналістики. Вони уважно дослідили череп й скелет та дійшли однозначного висновку, що перед ними дама.

Те, що жінка не дожила до пенсійного віку, стало зрозуміло, коли вивчили стан зубів незнайомки й часу закриття черепних швів.

3D-модель

Дізнавшись про подібну знахідку, Цицеро Мораєс, що спеціалізується на графіці, запропонував створити черепом модель обличчя й подивитися, як виглядала красуня за життя. На допомогу бразилець залучив не лише 3D-моделювання, але й анімацію.

Ось так виглядала жінка, яка померла орієнтовно 5700 років тому

Для порівняння вчені зробили комп’ютерну томографію сучасним малайзійцям, щоб уточнити проєкції носа, положення очей, розміри губ. Результат приголомшив публіку. З’ясувалося, що жінка, швидше за все, належить одночасно до австраломеланесоїдів і монголоїдів.

Нові статті

Схожі статті

Оля Полякова про дружбу з росіянами: хейтери можуть говорити що завгодно, але супер-блондинка вважає інакше!

Оля Полякова, відома українська співачка, в останніх інтерв'ю відкрито прокоментувала ситуацію, пов'язану з її дружбою та спільними проєктами з росіянами.

Спочатку Іспанія, а тепер Дубай: 43-річний Потап показав своє розкішне життя за кордоном, але без Каменських

Потап не приховує своє життя за кордоном і активно веде свій блог у соцмережах - репер показав на фоні Дубай, але без своєї дружини Насті Каменських.

“Це справжнє кохання могло його врятувати”: син Назарія Яремчука вважає, що батько міг бути живим

Старший син Назарія, Дмитро Яремчук, вважає, що якби його батько не пішов до іншої жінки, то мав би усі шанси жити й донині. Деталі інтерв'ю викликали резонанс у мережі.

Другий Спартак Суббота? Розбір Дмитра Карпачова від незалежної експертки “Смішно не буде”. Дійсно не буде

Дмитро Карпачов виділяється у медіапросторі як психолог та консультант з психології. Але чи дійсно Карпачов є фахівцем у цій галузі, чи просто ще один продукт медійної епохи?