Немає нічого неможливого: японці виготовляють бетон із памперсів, а українці тротуар – із пакетів

Українці часто замислюються, чому поліетиленовий пакет лежить на смітнику хоч сотню років і не розкладається, а покладений восени асфальт навесні дуже важко знайти на дорозі? Можливо, слід було б робити дороги з поліетилену, й тоді ними користувалися б ще й наші пра-пра-пранащадки?

Бетон із памперсів

Напевно, надихнувшись подібними ідеями в соцмережах, японці залучили використані підгузки замість піску під час готування бетонної суміші. Експериментатори з Університету Кітакюсю подрібнили засоби дитячої гігієни, додали трішки піску, гравію й цементу. Коли суміш підсохла, приступили до тестувань.

Так виглядає бетонна плита з памперсів

Дійшли висновку, що для колон і балконів 3-поверхового будинку можна замінити 10% піску підгузками. А в одноповерховій споруді цей відсоток сміливо дозволяється підняти до 27%. Перегородки між стінами узагалі витримають 40% підгузкової маси. Якщо вистеляти підлогу, слід брати не більше 9% дитячої радості.

Тротуарна плитка із пакетів

Українці нічим не гірші від японців і теж вносять посильний внесок у захист екології. Зокрема, в Іллінцях на Вінниччині виготовляють тротуарну плитку з використаних поліетиленових пакетів. Спочатку сировину сортують за кольором. Потім варять, утворюючи гранули. Агломерат просівають і змішують з піском.

Поки тротуар із пакетів виробляють тільки сірого кольору

Другий компонент майбутньої полімерпіщаної плитки – пісок – теж обробляють. Беруть із кар’єру й доводять практично до стану кварцового. Далі до 70% піску додають 30% гранул плівки. Суміш розігрівають до 180 градусів і розливають по тротуарним формам. Готова плитка виходить дешевшою і набагато якіснішою за звичайну.

Поки що на виробництві роблять 25 кв.м плитки за одну робочу зміну. Вся вона сірого кольору. Звісно, можна було б використовувати барвники, але це перспектива завтрашнього дня.

Нові статті

Схожі статті

Ольга Фреймут з модним пожовклим каре розказала, як елегантно їсти банан: оцінять всі чоловіки України

Ольга Фреймут активно продовжує навчати своїх підписників етикету, тож цього разу зірку можна було побачити саме із бананом в кадрі - про що йдеться?

Як виглядає могила Ніни Матвієнко: не з пам’ятником, а з дерев’яним хрестом і портретом – пройшов 1 рік

Родичі Ніни Матвієнко вшанували пам'ять видатної української співачки та акторки на річницю її відходу. Її творчість, яка зробила значний внесок у розвиток української музики, назавжди жива з нами.

Не холостяк, як думають всі: 34-річний Тарас Цимбалюк не приховує свою кохану – чиє ж серце підкорив актор

Тарас Цимбалюк у свої 34 роки вже був одружений двічі, але ці союзи розпались - як щодо третього одруження? Актор показав свою кохану дівчину Світлану Готочкіну.

Джамала, Полякова, Решетнік та інші зірки відреагували на роман Лесі Нікітюк з майбутнім мером Одеси: “Аааа”

36-річна ведуча Леся Нікітюк трохи витримала інтригу і сдалась, розсекретивши справжнє імʼя бойфренда. Ним став Дмитро Бабчук. Як відреагували на новий роман Лесі її колеги?