Вчені створили портрет стародавньої людини-хоббіта: але й самі непевні, що він реалістичний

3D-дизайнери здатні творити дива. Ось і цього разу укупі з археологами взялися до моделювання людини-хоббіта. І у них усе вийшло. Homo floresiensis – це представники генеалогічного дерева людини. Вони мали дуже низький зріст, за що й отримали назву "гобіти".

3D-дизайнери здатні творити дива. Ось і цього разу укупі з археологами взялися до моделювання людини-хоббіта. І у них усе вийшло. Homo floresiensis – це представники генеалогічного дерева людини. Вони мали дуже низький зріст, за що й отримали назву “гобіти”.

На жаль, всі ці архаїчні люди, які виростали лише до 110 см, вимерли. Вони розвивалися нарівні з Homo sapiens. Вчені підрахували, що не стало гобітів на планеті відносно недавно – близько 50 тис. років тому.

Уперше останки маленького хлопчика-хоббіта розкопали 2003 року. Це сталося на острові Флорес, що належить Індонезії. Відтоді було знайдено зо півтора десятка тіл загадкового виду.

Так на думку вчених виглядала людина-гобіт

Вчені ретельно дослідили череп H. Floresiensis. Рівень сучасних технологій дозволив оцінити форму укупі зі структурою і виявити, як прилягали до кістки м’які тканини. Сканували скелет гобіта, який добре зберігся в печері Лян Буа, за допомогою технології LB1.

Звісно, досягти стовідсоткової ідентичності спеціалістам навряд чи вдалося. Ніхто не може з певністю сказати, як розташовувалися м’язи з жиром на обличчі прадавньої людини. Також важко вгадати колір волосся гобіта й визначити, наскільки він був волохатим за життя. Однак отриманий портрет, створений на обґрунтованих припущеннях, усе ж дуже близький до оригіналу.

Ще й досі тривають суперечки в наукових колах, чи можна вважати H. Floresiensis приналежним до роду Homo. Не виключено, що це представники ранніх предків людини австралопітеків. Деякі вчені схиляються до думки, що це взагалі популяція H. Erectus родом з Яви. Мовляв, в умовах острівного життя популяція зазнала карликовості.

Нові статті

Схожі статті

Скинули з висоти 25 метрів: вчені провели експеримент із курячим яйцем і воно вціліло. Як їм це вдалося?

В американському штаті Пенсільванія група вчених провела цікавий експеримент із курячим яйцем. Його кинули з великої висоти, а саме – з 25 метрів. І яєчко не розбилося.

Пластична хірургія жива, поки вони відомі: вражаючі метаморфози українських зірок після процедури!

Українські зірки, які пройшли через пластику, показують, що це не соромно — навпаки, це може бути важливим кроком на шляху до успіху. Вони продовжують залишатися прикладом.

Ідеальна кандидатура на Євробачення-2025: Джамала озвучила, кого бачить на сцені пісенного конкурсу

Переможниця міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2016" Джамала назвала ідеальну кандидатуру на цей конкурс в 2025 році. Кого із зіркових українок вона б відправила туди, якщо не себе?

Дитячі фото Олі Полякової та Монатіка проти сучасного іміджу: відразу видно, хто вкладається у пластику

Цікаво подивитися на дитячі фото відомих людей і порівняти їх із тим, як вони виглядають сьогодні. Іноді ми не розуміємо наскільки змінились наші кумири, поки не поглянемо на них у ретроспективі.