Погода б’є всі можливі температурні рекорди: найжаркіший місяць і найспекотніший день на планеті

В останні роки українцям не звикати до червнево-липневої спеки. Але щоб шкала термометра перетинала межу в 35 градусів та ще й у холодку, такого ніхто не пам'ятає. Виявляється, від неймовірної спеки цьогоріч потерпаємо не лише ми, але й уся планета.

В останні роки українцям не звикати до червнево-липневої спеки. Але щоб шкала термометра перетинала межу в 35 градусів та ще й у холодку, такого ніхто не пам’ятає. Виявляється, від неймовірної спеки цьогоріч потерпаємо не лише ми, але й уся планета.

Найтепліший місяць

Такого теплого місяця, як червень 2023 року, Земля ще не знала. Кліматологи зафіксували, середню температуру по всій планеті +16,51 градуса. Це на 0,53 градуса більше ніж за всі найвищі показники минулих років за останні три десятиліття. Раніше вважався найтеплішим перший літній місяць 2019 року – тоді середня температура склала +16,14°C.

Клімат Землі кардинально змінюється

У Службі досліджень зміни клімату ЄС Copernicus відзначили не властиве цьому місяцю тепло в Європі, Канаді, Азії, Австралії, США. Верхні шари океану теж зазнали небувалого прогріву. Особливо теплими стали хвилі поблизу Ірландії, Великобританії, країн Балтії.

Унаслідок аномального перегріву шар льоду в Антарктиці опустився на 17% нижче середнього рівня.

Найспекотніший день

Липень щойно розпочався, але вже встиг здивувати синоптиків. Так, 3 число другого літнього місяця було визнано найтеплішим у світі. Того понеділка середні показники за добу перетнули межу в 17 градусів, склавши по всій планеті 17,01°C. Такого ще ніколи у світі не траплялося.

Рекорд 4 липня може бути побитий у цьому ж місяці

Попередній добовий температурний рекорд було зафіксовано торік 24 липня, але у 2022 році до 17 градусів термометр так і не дотягнув, зупинившись на позначці в 16,92°C. І це, найімовірніше, ще не межа в цьому році. На думку дослідників, може стати ще більше. Внаслідок перегріву північної кулі шкала термометра буде лише підійматися вгору.

Нові статті

Схожі статті

Скинули з висоти 25 метрів: вчені провели експеримент із курячим яйцем і воно вціліло. Як їм це вдалося?

В американському штаті Пенсільванія група вчених провела цікавий експеримент із курячим яйцем. Його кинули з великої висоти, а саме – з 25 метрів. І яєчко не розбилося.

Пластична хірургія жива, поки вони відомі: вражаючі метаморфози українських зірок після процедури!

Українські зірки, які пройшли через пластику, показують, що це не соромно — навпаки, це може бути важливим кроком на шляху до успіху. Вони продовжують залишатися прикладом.

Ідеальна кандидатура на Євробачення-2025: Джамала озвучила, кого бачить на сцені пісенного конкурсу

Переможниця міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2016" Джамала назвала ідеальну кандидатуру на цей конкурс в 2025 році. Кого із зіркових українок вона б відправила туди, якщо не себе?

Дитячі фото Олі Полякової та Монатіка проти сучасного іміджу: відразу видно, хто вкладається у пластику

Цікаво подивитися на дитячі фото відомих людей і порівняти їх із тим, як вони виглядають сьогодні. Іноді ми не розуміємо наскільки змінились наші кумири, поки не поглянемо на них у ретроспективі.