Подорожчання картоплі в Україні: ціна зросла на 13% і не зупиняється. Чого чекати від ринку далі?

Цінова стабільність похитнулася: всього за останній тиждень вартість продукції збільшилася в середньому на 13% і продовжує зростати. Які ціни на картоплю зараз та чим обумовлений їх стрибок?

Ціни на популярні групи товарів залишалися стабільними протягом досить великого проміжку часу. Але вже зараз спостерігається тенденція до подорожчання. Наприклад, минулого тижня почала поступово зростати вартість картоплі на ринку. В середньому вона збільшилася вже на 13% і поки що не зупиняється.

Картопля на ринку України дорожчає. В чому справа?
Картопля на ринку України дорожчає. В чому справа?

Експерти кажуть, що справа — в українських виробниках сільськогосподарчої продукції. Бо вони сьогодні пропонують на продаж невеликі обсяги картоплі. Основна ж частина врожаїв цього року складається на зберігання в надії на те, що після підвищення роздрібної вартості продукт можна буде продати оптом дорожче.

Штучний дефіцит картоплі, створений постачальниками, призвів до її подорожчання на ринку. Зараз українські аграрії пропонують продукт, вироблений в нинішньому сезоні, по ціні 7-10 гривень за 1 кг продукту. За останній тиждень вартість картоплі на українському ринку зросла в середньому на 13%.

Наприкінці жовтня картопля подорожчала на 13%
Наприкінці жовтня картопля подорожчала на 13%

Подорожчання обумовлене в першу чергу підвищеним інтересом оптових компаній до закупівлі картоплі з метою подальшого роздрібного продажу. При цьому деякі регіони країни зараз страждають від несприятливих погодних умов, тому збір врожаю картоплі дещо ускладнено. Цей фактор також сприяє зростанню цін в картопляному сегменті.

Аналітики звертають увагу на те, що, зараз на ринку існують деякі обмеження щодо пропозицій якісної продукції. Це пов’язано з тим, що власники сільськогосподарських підприємств навмисно стримують продажі цьогорічного врожаю, щоб дочекатися подальшого зростання цін в цьому сегменті продовольчих товарів. Також експерти зазначають, що в порівнянні з жовтнем 2022 року вартість картоплі на ринку сьогодні в середньому в 2 рази вище.

Вартість картоплі на українському ринку в порівнянні з жовтнем 2022 виросла в 2 рази
Вартість картоплі на українському ринку в порівнянні з жовтнем 2022 року підвищилася в 2 рази

В той же час Ярослав Андреєв, що займає посаду виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі, нещодавно в інтерв’ю видавництву Delo.ua зауважив, що аграрії вже три роки поспіль збирають великі врожаї картоплі через гарні погодні умови, що сприяють активному росту культури.

Нові статті

Схожі статті

Скинули з висоти 25 метрів: вчені провели експеримент із курячим яйцем і воно вціліло. Як їм це вдалося?

В американському штаті Пенсільванія група вчених провела цікавий експеримент із курячим яйцем. Його кинули з великої висоти, а саме – з 25 метрів. І яєчко не розбилося.

Пластична хірургія жива, поки вони відомі: вражаючі метаморфози українських зірок після процедури!

Українські зірки, які пройшли через пластику, показують, що це не соромно — навпаки, це може бути важливим кроком на шляху до успіху. Вони продовжують залишатися прикладом.

Ідеальна кандидатура на Євробачення-2025: Джамала озвучила, кого бачить на сцені пісенного конкурсу

Переможниця міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2016" Джамала назвала ідеальну кандидатуру на цей конкурс в 2025 році. Кого із зіркових українок вона б відправила туди, якщо не себе?

Дитячі фото Олі Полякової та Монатіка проти сучасного іміджу: відразу видно, хто вкладається у пластику

Цікаво подивитися на дитячі фото відомих людей і порівняти їх із тим, як вони виглядають сьогодні. Іноді ми не розуміємо наскільки змінились наші кумири, поки не поглянемо на них у ретроспективі.