Яке церковне свято 6 листопада: що сьогодні зробити, аби в майбутньому році удачу за хвіст спіймати

В понеділок, 6 листопада, вірячи православної церкви згадують святителя Павла Сповідника, патріарха Константинопольского. Що можна просити у святого? Традиції та прикмети дня. Іменини

В понеділок, 6 листопада, коли до Нового року залишається всього 55 днів — православні християни згадують святого Павла Сповідника. Він жив у IV столітті та був патріархом і архієпископом у Константинополі.

6 листопада: день Павла Сповідника
6 листопада: день Павла Сповідника

Народився Павло в Солуні. До християнства хлопчик долучився з раннього дитинства, вже в юні роки багато часу присвячував молитвам. Всі навкруги вважали його мудрою та освіченою людиною, бо Павло зміг освоїти багато наук.

Коли пішов на вічний спокій патріарх Олександр — саме Павло очолив патріаршу кафедру. Це сталося саме за тих часів, коли християни на сході Римської Імперії піддавалися гонінням та тортурам з боку аріан-єретиків, що діяли при всілякій підтримці імператора Констанція. Він правив східною частиною Римської Імперії та наказав, щоб Павла незаконно усунули з його посту. На місце святого поставили аріанина Євсевія. Але незабаром той помер і Павло зміг повернутись до Костянтинополя. Але імператор Костанцій знову його прогнав, тому святитель був змушений відправитись до Риму.

В західній частині Римської імперії правив імператор Констант. Він написав своєму колезі зі східної частини грізного листа та вимагав повернути Павла. Ці погрози спрацювали і святий знову зміг обійняти свою посаду. На ній він пробув до того моменту, поки його захисника — імператора Константа, не вбили.

Потім Павла знов погнали зі столиці Римської імперії. Він був засланий у Вірменію, де в 350 році, в місті Кукуз — помер від тортур, вчинених аріанами прямо під час літургії.

В 381 році мощі святого Павла Сповідника були перенесені в Константинополь царем Феодосієм Великим. Довгий час вони знаходились там, і лише в 1326 році їх перенесли до Венеції. Саме в цьому місці мощі Павла зберігаються і донині.

Іменини

Іменини 6 листопада у Павла, Костянтина, Василя та Миколи
Іменини 6 листопада у Павла, Костянтина, Василя та Миколи

6 листопада за новим стилем Іменини святкують Павло, Василь, Мотрона, Серафима, Єфросинія, Олександра, Олеся, Аліса, Анатолій, Клавдія, Гавриїл, Віктор, Арсеній, Микола, Костянтин, Микита, Герман, Лука.

Прикмети 6 листопада

Голуби воркують 6 листопада - до теплої погоди
Голуби воркують 6 листопада – до теплої погоди

Прикмети на 6 листопада дозволяють спрогнозувати погоду на найближчий час та зиму:

  • Якщо випав перший сніг – прийдешня зима вдасться сніжною, але теплою;
  • Побачили воркуючих голубів – це до теплої погоди;
  • Ворони збираються в зграї — це до снігу;
  • Тепла погода цього дня означає, що сильних холодів взимку точно не буде.

В народному календарі 6 листопада відзначають Павлів день. Деякі православні християни називають його ще днем Павла Льодостава. Вважалося, що саме з цього дня на річках та озерах з’являлася перша крига. А ще наші пращури вірили, що Павло Сповідник самостійно спускається на землю, аби вкрити водойми крижаним покривалом.

В цей день за народними повір’ями — треба вбратися в якусь обновку або ж нещодавно випраний, чистий одяг. Тоді в прийдешньому році вас буде скрізь і всюди переслідувати удача.

6 листопада гроші краще не позичати
6 листопада гроші краще не позичати

Усі обіцянки, що даються 6 листопада, слід обов’язково виконувати. Від споживання м’яса сьогодні краще відмовитись — щоб хворобу на себе не накликати. А ось яйця або страви з них – їсти можна, бо це — до великого здоров’я.

Чого сьогодні не можна робити?

Сьогодні не можна ображати тварин
Сьогодні не можна ображати тварин

В перший день нового тижня, 6 листопада — краще відмовитись від сварок, дальніх поїздок.

Не можна підвищувати голос на літніх людей, ображати тварин та пліткувати. Також не слід відмовляти нужденним людям у допомозі.

В народі вважають, що цього дня жіночкам не можна прати та займатися важкою хатньою роботою. Також не варто робити великих покупок або давати гроші у борг.

Нові статті

Схожі статті

Вона не змогла бути з ним до кінця життя: як виглядала покійна дружина Олексія Вертинського – його кохання

Олексій Вертинський має за плечима два шлюби, але остання дружина залишила найвагоміше місце в його серці - що з нею сталося та чому актор більше не може ні кого покохати.

У конкурсі все “чесно”: Анна Мірошник та Руслана Рубан розповіли про дві різні полярності шоу “Супер Мама”

Глядачі вже звикли до яскравих конфліктів, емоційних моментів та несподіваних поворотів, які відбуваються під час кожного епізоду. Проте що відбувається за кадром і як це впливає на учасниць шоу?

Жити без Вадима не зможе: 45-річна Оля Полякова розповіла про кризу в шлюбі з чоловіком і назвала причину

Оля Полякова заговорила про непрості часи в шлюбі. За останні роки вони із Вадимом Буряковським пережили непрості моменти. Але саме вони подарували артистці розуміння, що насправді для неї важливо.

Не може забути про Узелкова досі: чи мала 44-Марина Боржемська роман після розлучення з боксером – ось як

Марина Боржемська хоч і розлучилась давно, але досі не має романтичних стосунків - невже фітнес-тренерка досі любить екс-чоловіка В'ячеслава Узелкова?