Хто увімкнув Північне сяйво на сході України та до чого тут Сонце? Розповідає астроном з Харкова

В ніч на 6 листопада у небі України запалало яскраво-рожеве північне сяйво. Його бачили у багатьох містах Донецької, Харківської та інших областей України. Хто запалив небо ? Читайте далі

Вночі 6-го листопада небо України стало яскраво-рожевим. Жителі багатьох міст і містечок Донецької, Харківської, Київської та інших областей країни побачили дуже красиве и незвичайне для України оптичне явище. Північне сяйво “Аврора” вперше з’явилося о 19.30 вечора 5 листопада у декількох містах (Донецьк, Добропілля, Краматорськ, Слов’янськ).

В ніч на 6 листопада в небі України було Північне сяйво
В ніч на 6 листопада в небі України було Північне сяйво

Взагалі то такий оптичний ефект, як північне сяйво — є нетиповим для європейського континенту. Але іноді трапляються дива. Астроном харківського планетарію Володимир Кажанов розповів, хто став тим чарівником, який на початку листопада зробив українцям новорічну різнокольорову виставу. За його словами — північне сяйво запалило вночі… Сонце. Справа — в потужній геомагнітній бурі, пов’язаній з викидом корональної маси, яка сталася на Сонці декілька днів тому і досягла поверхні Землі саме вночі з 5 на 6 листопада.

Хто запалив небо в ніч на 6 листопада?
Хто запалив небо в ніч на 6 листопада?

Експерт зазначає, що спрогнозувати появу такого оптичного явища вкрай складно і одночасно наголошує:

— Це явище природи буде повторюватись у майбутньому.

Зазвичай північне сяйво з’являється на відстані 25-30ºC від земних магнітних полюсів, але ж Україна знаходиться зовсім в іншій широті: 52ºC — 44 ºC, тому в нас його вважають дуже рідкісним явищем. Цей оптичний ефект виникає у верхніх шарах земної атмосфери як результат впливу нескінченних потоків заряджених частинок Сонця, які магнітним полем спрямовуються прямо до полюсів.

Яскраво-рожеве Північне сяйво
Яскраво-рожеве Північне сяйво

До речі, за 2023 рік північне сяйво на території України фіксують вже вдруге. Вперше рожеві плями у нашому небі запалали 24 квітня. Тоді полярне сяйво змогли побачити українці, що мешкають в північних регіонах країни, на Хмельниччині та Львівщині.

 

Нові статті

Схожі статті

Вона не змогла бути з ним до кінця життя: як виглядала покійна дружина Олексія Вертинського – його кохання

Олексій Вертинський має за плечима два шлюби, але остання дружина залишила найвагоміше місце в його серці - що з нею сталося та чому актор більше не може ні кого покохати.

У конкурсі все “чесно”: Анна Мірошник та Руслана Рубан розповіли про дві різні полярності шоу “Супер Мама”

Глядачі вже звикли до яскравих конфліктів, емоційних моментів та несподіваних поворотів, які відбуваються під час кожного епізоду. Проте що відбувається за кадром і як це впливає на учасниць шоу?

Жити без Вадима не зможе: 45-річна Оля Полякова розповіла про кризу в шлюбі з чоловіком і назвала причину

Оля Полякова заговорила про непрості часи в шлюбі. За останні роки вони із Вадимом Буряковським пережили непрості моменти. Але саме вони подарували артистці розуміння, що насправді для неї важливо.

Не може забути про Узелкова досі: чи мала 44-Марина Боржемська роман після розлучення з боксером – ось як

Марина Боржемська хоч і розлучилась давно, але досі не має романтичних стосунків - невже фітнес-тренерка досі любить екс-чоловіка В'ячеслава Узелкова?