Яке церковне свято 8 листопада: що сьогодні треба робити, щоб сил набратись до Різдвяного посту?

У середу, 8 листопада, християни православної церкви України святкують Собор Архістратига Михаїла. Що попросити в цього святого у молитві? Прикмети, традиції та Іменини цього дня

В церковному календарі за новим стилем 8 листопада відзначено святом Архістратига Михаїла. Вперше це свято стали відзначати у IV столітті, а започаткували його в Лаодикійському соборі. Така дата була обрана не випадково, бо за старовинними традиціями листопад – це дев’ятий за рахунком місяць (раніше Новий рік починався у березні), а число дев’ять символізувало ангельські чини. Восьме ж число, в яке зараз відзначають Собор Архістратига Михаїла — саме та дата, згідно з церковними переказами, коли усі Небесні сили малиб зібратись на Страшний суд.

В Писанні Архістратига Михайла зображають, як борця проти безбожників та самого Диявола та величають “вождем воїнства Господнього”. До речі, в Україні існує ще одне свято Михайла. Його називають Михайловим Чудом та святкують 6 вересня.

8 листопада християни відзначають собор Архистратіга Михаїла
8 листопада християни відзначають собор Архистратіга Михаїла

Архангел Михаїл — один із самих вшанованих святих у православному християнстві. За церковними переказами — коли Бог створював ангелів, то один з них загордився, а Михайло звалив його з небес списом. Вже на Землі цей Ангел перетворивсь на Диявола. Саме тому в християнських традиціях Михаїла вважають переможником Сатани. На іконах його зображають як молодого чоловіка в обладунках зі списом або мечем в руці. Саме за допомогою його він скидає з неба Диявола.

Окрім Михаїла 8 листопада вшановують пам’ять інших Архангелів (Гавріїла, Рафаїла, Селафіїла, Єгудіїла, Єріміїла, Варахіїла). Всі ці святі зміцнюють силу в Іісуса Христа та його проповіді.

Прикмети 8 листопада

якщо на хвойних деревах немає шишок — зима буде теплою
якщо на хвойних деревах немає шишок — зима буде теплою

На 8 листопада існує декілька прикмет:

  • мороз вранці говорить про те, що в грудні та січні все навкруги засипе снігом;
  • вранішній туман говорить про швидке настання тепла;
  • сніжну зиму слід очікувати, якщо вранці на деревах та траві помітний іній;
  • морозна зима буде, якщо 8 листопада видається теплим та сонячним;
  • якщо шишки на хвойних деревах майже відсутні  зима пройде без снігу та сильних морозів;
  • червона зоря вказує на скорі та затяжні холоди;
  • потепління в цей день свідчить про теплу зиму із відлигами;
  • день вдається сніговим та холодним — можна очікувати на таку ж саму весну.

В народному календарі 8 листопада — Михайлів День.  Відсьогодні тепла можна не очікувати до самої весни.

Іменини

Іменини 8 листопада
Іменини 8 листопад

В церковному календарі Іменини 8 листопада святкують Марфа, Михайло, Гавріїл, Рафаїл, Павло. Люди, що народились в цей день, мають яскравий талісман — камінь рубін. В стародавній Індії його вважали каменем Сонця. Вогонь рубіна підтримує в людині цілеспрямованість та енергію. Він здавна є символом здоров’я.

Що можна робити в цей день?

8 листопада можна ходити до православного храму та молитися. Також дозволяється читати молитви біля домашніх іконостасів. До Архангела Михайла звертаються із різними проханнями. Наприклад, просять в нього захисту від темних сил, таємних ворогів, несправедливості та стихії.

Всі, хто чекає на рішення суду – також можуть звернутись до Михайла в молитві. Адже саме він на Страшному суді вирішує подальшу долю людських душ, та відправляє їх або в рай, або в пекло.

В церквах 8 листопада замовляють молебні та читають молитви  за порятунок країни від лихих людей.

В стародавні часи у день Архистратіга Михаїла було прийнято ходити в лазню, аби змити всі свої гріхи. Сьогодні можна запрошувати в гості друзів та родичів.

Чого краще сьогодні не робити?

в цей день краще не брати до рук гострі предмети
в цей день краще не брати до рук гострі предмети

У середу, 8 листопада, краще відмовитись від:

  • миття голови, бо вважалося, що ця процедура “весь розум змиє”;
  • будь-якої роботи, що виконується задля вигоди;
  • сварок та лихослів’я;
  • скарг на власну лиху долю;
  • скупості (якщо вас просять про допомогу — не відмовляйте, надайте її);
  • використання гострих та колючих предметів (не можна пиляти або рубати будь-що, бо можна поранитися).

Взагалі то свято Архистратіга Михаїла має свій сенс, який полягає у прагненні до святої чистоти власних думок та помислів. Сьогодні краще відмовитись від будь-якої роботи та відкласти її на завтра. В свято Архистратіга Михаїла  праця вважається гріхом. Цей час наданий людям для того, щоб вони відпочили та набралися сил перед довгим Різдвяним Постом.

 

 

 

Нові статті

Схожі статті

Вона не змогла бути з ним до кінця життя: як виглядала покійна дружина Олексія Вертинського – його кохання

Олексій Вертинський має за плечима два шлюби, але остання дружина залишила найвагоміше місце в його серці - що з нею сталося та чому актор більше не може ні кого покохати.

У конкурсі все “чесно”: Анна Мірошник та Руслана Рубан розповіли про дві різні полярності шоу “Супер Мама”

Глядачі вже звикли до яскравих конфліктів, емоційних моментів та несподіваних поворотів, які відбуваються під час кожного епізоду. Проте що відбувається за кадром і як це впливає на учасниць шоу?

Жити без Вадима не зможе: 45-річна Оля Полякова розповіла про кризу в шлюбі з чоловіком і назвала причину

Оля Полякова заговорила про непрості часи в шлюбі. За останні роки вони із Вадимом Буряковським пережили непрості моменти. Але саме вони подарували артистці розуміння, що насправді для неї важливо.

Не може забути про Узелкова досі: чи мала 44-Марина Боржемська роман після розлучення з боксером – ось як

Марина Боржемська хоч і розлучилась давно, але досі не має романтичних стосунків - невже фітнес-тренерка досі любить екс-чоловіка В'ячеслава Узелкова?