Астронавти виростили на МКС помідори й загубили їх: що сталося з урожаєм томатів зразка 2022 року

У космосі з людьми теж стаються казуси. Так, на МКС астронавти протягом року шукали вирощені власноруч помідори та ніяк не могли знайти. Тож на Землю космічні томати так і не втрапили.

Астронавти NASA, перебуваючи на Міжнародній космічній станції, виконують різні завдання. Зокрема, займають вирощуванням рослин. Робиться це задля вивчення впливу неземного середовища на ріст городини.

Була розроблена спеціальна програма XROOTS, в рамках якої рослини вирощували не у ґрунті, а шляхом комбінування гідропонних й аеропонних методів. Таким чином вдалося розвести прямо на станції городину, зокрема, карликові помідори.

Астронавти виростили на МКС помідори й загубили

Ще у 2022 році астронавти зібрали перший врожай маленьких томатів. Старожил МКС Френк Рубіо, якому довелося провести вдалині від Землі 371 день, торік у березні зібрав врожай овочів і поклав до спеціальної сумки. Та коли настав час передавати городину, не зміг її розшукати – вона безслідно зникла. Френк пам’ятав, що приклеїв сумку на липучку. Але в тому місці овочів не виявилося.

Пошуки результатів експерименту тривали 20 годин. Колеги підначували космічного селекціонера, мовляв, він сам з’їв томати. Свою правоту Рубіо вдалося довести лише за рік. Помідорчики таки знайшлися.

Астронавти виростили на МКС помідори й загубили

На диво, плоди чудово збереглися, адже перебували у поліетилені. Хіба що виявилися трішечки прим’ятими. Жодних мікробів чи грибків на овочах не було виявлено. Вони трішки змінили колір із червоного на бурий.

На жаль, відправляти на дослідження торішні томати було вже марно. Їх неможливо було дослідити. Довелося викинути. А біологи очікуватимуть нового врожаю на МКС, який, будемо сподіватися, більше не загубиться.

Нові статті

Схожі статті

Міг би бути другим Да Вінчі, а став Ектором з “МастерШефу”: Хіменес-Браво розкрив свою таємну пристрасть

Відомий український ресторатор та суддя "МастерШефу" Ектор Хіменес-Браво розсекретив одну зі своїх дитячих таємниць. В юні роки цей хлопчина мріяв стати зовсім не кулінаром.

Фарширований перець, який завжди готую за секретним рецептом. Ось як створити кулінарний шедевр

Фарширований перець – популярна та улюблена страва в багатьох країнах світу. Пропонуємо до уваги читачів "Одного Факту" секретний рецепт, який допоможе створити його найсмачнішим.

Офіційно наречена? 36-річній Лесі Нікітюк зробили пропозицію, але не традиційну – невже це її новий бойфренд

Лесі Нікітюк зробили пропозицію, але не традиційну, як ви могли подумати - невже її новий обранець Дмитро Бабчук наважився на це? Про що йдеться - подробиці.

Журнал “Forbes” назвав найбагатшу співачку світу із капіталом в 1,6 мільярдів доларів – це не наша Камалія

Міжнародний журнал "Forbes" назвав імʼя найбагатшої співачки світу. Нею стала не українка Камалія, яка колись витягнула щасливий квиток та вийшла заміж за мільярдера-пакистанця Захура Мохаммада.