Бородянський півник сміливо крокує по всій планеті: став ялинковою прикрасою у Литві, Чилі та інших країнах

Усі ми чудово пам'ятаємо цього півника з Бородянки, який зберігся на кухонній шафі на стіні розваленого бомбою будинку. Відтоді цей атрибут став ялинковою прикрасою, жаданою у всьому світі.

Бородянський півник для багатьох став символом незламності, адже керамічна іграшка витримала ворожий удар на початку повномасштабного вторгнення. Тепер ця іграшка подорожує світом і багато хто вважає за необхідне прикрасити новорічну ялинку саме цим півником.

Бородянський півник прикрасив новорічні ялинки світу

Раніше подібні вироби випускалися на Васильківському майоліковому заводі. На ялинкову прикрасу півника перетворив бренд Gunia. Тепер такі можна побачити на ялинках у канцелярії президентки Литви, у приміщенні федеральних зборів Швейцарії, Європейської служби зовнішніх справ та Європейської комісії у Бельгії.

Бородянський півник прикрасив новорічні ялинки світу

Присутній півник на ялинках у Чилі, Японії, Нідерландах. Не обійшлося без подібної прикраси й на головній ялинці США та в НАТО. Придбати таку іграшку неможливо. United24 сповістив, що подібну ялинкову прикрасу можна виграти лише в лотерею, сплативши 24 долари. Усі зібрані кошти мають піти на зведення укриттів для українських школярів. Організатори акції певні, що незламний півник принесе в оселі людей добробут і мир.

Історія бородянського півника

Бородянський півник прикрасив новорічні ялинки світу

Бородянка піддалася масованим авіаударам з перших днів повномасштабного вторгнення росіян. Світлина зроблена журналістами 6 березня 2022 року. На ній бачимо знищено частину стін будинку, а на єдиній уцілілій висить кухонна шафа з керамічним півником зверху. Це просто приголомшливе видовище.

Бородянський півник прикрасив новорічні ялинки світу

Власниця помешкання, на щастя, вижила й передала глечик у вигляді півника до Національного музею Революції Гідності. Тепер, як бачимо, бородянський півник крокує по всій планеті. Васильківську майоліку має навіть Борис Джонсон. Перебуваючи на посаді прем’єр-міністра Великобританії, він навідувався до Києва й отримав кераміку з рук харківської художниці.

Нові статті

Схожі статті

Міг би бути другим Да Вінчі, а став Ектором з “МастерШефу”: Хіменес-Браво розкрив свою таємну пристрасть

Відомий український ресторатор та суддя "МастерШефу" Ектор Хіменес-Браво розсекретив одну зі своїх дитячих таємниць. В юні роки цей хлопчина мріяв стати зовсім не кулінаром.

Фарширований перець, який завжди готую за секретним рецептом. Ось як створити кулінарний шедевр

Фарширований перець – популярна та улюблена страва в багатьох країнах світу. Пропонуємо до уваги читачів "Одного Факту" секретний рецепт, який допоможе створити його найсмачнішим.

Офіційно наречена? 36-річній Лесі Нікітюк зробили пропозицію, але не традиційну – невже це її новий бойфренд

Лесі Нікітюк зробили пропозицію, але не традиційну, як ви могли подумати - невже її новий обранець Дмитро Бабчук наважився на це? Про що йдеться - подробиці.

Журнал “Forbes” назвав найбагатшу співачку світу із капіталом в 1,6 мільярдів доларів – це не наша Камалія

Міжнародний журнал "Forbes" назвав імʼя найбагатшої співачки світу. Нею стала не українка Камалія, яка колись витягнула щасливий квиток та вийшла заміж за мільярдера-пакистанця Захура Мохаммада.