Австралійські вчені влаштували грибам музичне шоу і вони почали рости швидше: результати дослідження

Вчені австралійського університету оприлюднили результати свого дослідження щодо впливу музики на ріст грибів. Як допоможе це відкриття дослідникам - читайте в матеріалі "Один Факт".

Вчені з Університету Фліндерс (Австралія) провели цікавий експеримент. Вони дали послухати музику… грибам. Що з цього вийшло — читайте в матеріалі від “Один Факт”.

Гриби ростуть швидше під музику: дослідження вчених
Гриби ростуть швидше під музику: дослідження вчених

Головна мета вчених, які проводили це дослідження — перевірити вплив музики на розвиток та ріст грибів. Щоб дослідити вплив звуків на ці рослини, науковці взяли декілька пакетиків із зеленим чаєм та ройбушем, щоб закопати їх в землю, якою наповнили звуконепроникну коробку.

Всього таких коробок було дві. В одній із них дослідники програвали тон частотою 8 кілогерц і гучністю 70 Дб протягом 14 днів і по 8 годин на день. Друга група грибів слухала звук частотою 8 кілогерц, але з іншою гучністю: 90 Дб. Строк та час прослуховування музики залишились такими ж: 8 годин на день і 2 тижні (14 днів) поспіль.

Також в дослідженнях приймала участь і 3 група грибів, яка отримувала лише навколишню стимуляцію звуками, без додаткових штучних приладів, гучність якої була менше 30 Дб.

Австралійські вчені дали послухати музику грибам і ось що із цього вийшло
Австралійські вчені дали послухати музику грибам і ось що із цього вийшло

Результати цього експерименту здивували навіть вчених. Обидва набори чайних пакетиків для компостування під впливом гучних звуків… набрали вагу в середньому з 2.5 до 3.1 грамів. Це сталось через прискорення росту грибків. А ось вага контрольних пакетиків, які піддавалися мінімальному впливу звуків із зовнішньої середи – майже не змінилася.

Зроблене відкриття в подальшому допоможе вченим розробити більш ефективні схеми прискореного компостування та відновлення навколишнього середовища.

Дослідження, яке провели австралійські вчені, сприяє більшому розумінню особливостей розвитку рослин. Його результати кажуть про те, що рослини — такі ж самі живі істоти, як і люди. Їх активному росту сприяють приємні емоції та гарна музика.

Нові статті

Схожі статті

Леся Нікітюк знайшла собі “пенсіонера” з числа блогерів: фоловери зʼясували, хто власник спини з татуюванням

Прихильники ведучої Лесі Нікітюк провели розслідування та зʼясували, хто ж є її новим бойфрендом. За відмінний результат роботи Леся нагородила їх відвертим зізнанням і показала обличчя коханого.

Деруни більше не смажу! Готую картопляний пиріг “Великий дерун”: його смак усі нахвалюють з першого шматочка

Ніколи навіть і не думала, що звичайна картопля виходить настільки смачною! Пропоную читачам недорогу, просту та смачну страву з картоплі. Вона схожа на великий дерун – тільки запечений.

Сімʼя зруйнувалась прямо на очах: чому Наталія Сумська занесла свою сестру Ольгу Сумську у “чорний список”

Ольга та Наталія Сумські є рідними сестрами, але так склалось, що вони не спілкуються та навіть не вітаються при зустрічі - що ж між ними сталося?

“Василинка – більше не дитинка”: Лідія Таран показала доньку від Доманського, якій виповнилось 17 років

Лідія Таран показала, як зараз виглядає її донька Василина, яку вона народила від Андрія Доманського. Зіркова мама поділилася у соціальних мережах світлинами із різних періодів життя Василини.