“Підстрибнув” вгору на 15-50 метрів: вчені розсекретили таємницю Евересту. Що приховує найвища гора світу?

Найвища гора світу Еверест, яку ще знають як Джомолунгму - вважається особливою. Чим вона приваблює увагу багатьох людей та дослідників зі всього світу? "Один Факт" розповість про це детальніше.

Гора Еверест або Джомолунгма – відома в світі як найвища вершина Гімалаїв та всієї планети Земля. Що ж саме робить її настільки особливою?

Еверест заввишки становить 8849 метрів над рівнем моря. Ця цифра – на 250 метрів вище за інші велетенські піки Гімалайських гір. Попри те, що ця гора і так є найвищою на планеті – вона продовжує рости зі швидкістю приблизно 2 мм на рік. Це вдвічі перевищує її середній темп зростання.

Вчені розповіли головну таємницю найвищої в світі гори Евересту
Вчені розповіли головну таємницю найвищої в світі гори Евересту

Нещодавно в статті, яка була оприлюднена в журналі Nature Geoscience, команда британських та китайських вчених стверджує, ніби аномальне зростання гори Еверест обумовлене впливом річки Арун. Саме Вона біжить через Гімалаї. На думку науковців, близько 90 тисяч років тому русло ріки змінилося, через що сталась ерозія гірських порід. Саме вони до певного часу стримували зростання гори. Як результат цієї події – Еверест “підстрибнув” заввишки до 15-50 метрів.

Вчені розповіли головну таємницю найвищої в світі гори Евересту
Вчені розповіли головну таємницю найвищої в світі гори Евересту

Автори дослідження хоч і підкреслюють роль річки в зростанні гори Еверест, але все одно визнають фундаментальною причиною висоти піку є тектонічні процеси – адже зам завдяки їм і формуються в нашому світі горні масиви.

Вчені розповіли головну таємницю найвищої в світі гори Евересту
Вчені розповіли головну таємницю найвищої в світі гори Евересту

Протягом багатьох років вчені намагаються вирішити питання – чому Еверест виділяється серед інших гірських вершин. Тут вся справа в тому, що гірська вершина розташована в особливому місці – під частиною мегатолчкового розлому. Під горою постійно відбуваються нові розломи і розриви.

Вчені фіксують їх приблизно раз чи два на століття. Імовірно, саме вони провокують повільний ріст Евересту. Тому не дивно, що ця гора зберігає перевагу в порівнянні із гірськими піками, які розташовані в більш спокійних частинах сейсмічно активного регіону.

Нові статті

Схожі статті

Леся Нікітюк знайшла собі “пенсіонера” з числа блогерів: фоловери зʼясували, хто власник спини з татуюванням

Прихильники ведучої Лесі Нікітюк провели розслідування та зʼясували, хто ж є її новим бойфрендом. За відмінний результат роботи Леся нагородила їх відвертим зізнанням і показала обличчя коханого.

Деруни більше не смажу! Готую картопляний пиріг “Великий дерун”: його смак усі нахвалюють з першого шматочка

Ніколи навіть і не думала, що звичайна картопля виходить настільки смачною! Пропоную читачам недорогу, просту та смачну страву з картоплі. Вона схожа на великий дерун – тільки запечений.

Сімʼя зруйнувалась прямо на очах: чому Наталія Сумська занесла свою сестру Ольгу Сумську у “чорний список”

Ольга та Наталія Сумські є рідними сестрами, але так склалось, що вони не спілкуються та навіть не вітаються при зустрічі - що ж між ними сталося?

“Василинка – більше не дитинка”: Лідія Таран показала доньку від Доманського, якій виповнилось 17 років

Лідія Таран показала, як зараз виглядає її донька Василина, яку вона народила від Андрія Доманського. Зіркова мама поділилася у соціальних мережах світлинами із різних періодів життя Василини.