“Дівчинка” або “хлопчик”: метеорологи розсекретили, чому одні урагани мають жіночі імена, а інші – чоловічі

Всесвітня метеорологічна організація почала надавати ураганам різноманітні назви, щоб поліпшити комунікацію. Фахівці пояснили, чому деяким ураганам надають жіночі імена, а іншим присвоюють чоловічі.

Американські вчені після багаторічних досліджень, які тривали з 1950 по 2012 рік, заявили про те, що урагани з жіночими іменами спричиняють під час свого піку набагато більше смертей, аніж ті, що носять чоловічі імена. Справа тут – в людському сприйнятті.

Земляни сприймають урагани з іменами жінок як менш загрозливі і тому часто нехтують правилами безпеки. Водночас урагани, які названі по іменам чоловіків – в суспільстві сприймають більш насторожено.

Науковці наголошують на тому, що назва урагану ніяким чином не залежить від його інтенсивності. Тобто, їх обирають для руйнівного погодного явища не за принципом – “жінка – слабка стать”, тому й ураган буде не сильним. Метеорологи і дослідники призначають імʼя урагану за абеткою.

Вчені розповіли, як обирають імена для ураганів
Вчені розповіли, як обирають імена для ураганів

В одному зі своїх останніх досліджень американські вчені попросили групу людей оцінити рівень загрози обраних штормів. Зʼясувалося, що більша частина респондентів вважають, ніби урагани з жіночими іменами – несуть із собою меншу загрозу. Водночас, коли синоптичне явище носить імʼя чоловіка – його сприймають як суттєву загрозу. Тому до нього ставляться більш насторожено.

Вчені також провели експеримент, в якому змінили імʼя урагану-“чоловіка” на “жінку”. Ураган був потужним і спочатку називався Чарлі. Коли його перейменували в Елоїзу – люди стали сприймати його як менш загрозливий і це підвищило кількість загиблих під час погодного явища майже втричі.

Як насправді обирають імена для ураганів?

Вчені розповіли, як обирають імена для ураганів
Вчені розповіли, як обирають імена для ураганів

Метеорологи обирають імена для ураганів не за їх силою, а в алфавітному порядку. Використовують для цього англійський алфавіт, відкинувши при цьому 5 літер із 26 (оскільки імена на літери Q, U, Z, Y, X зустрічаються вкрай рідко).

Тож, списки імен для ураганів складають з 21-ї літери. Перший в поточному сезоні ураган завжди називають на літеру А. Назва другого починається на В – і далі за списком.

До речі, до кінця 1970-х років ураганам в США присвоювали лише жіночі імена. Це робилось з огляду на те, що багато штормів мають непередбачувану природу (як і жінки).

Однак з усвідомленням сексизму в світовому суспільстві прийняли альтернативну систему назв ураганів із використанням одночасно і жіночих, і чоловічих імен.

Нові статті

Схожі статті

Хитрість, про яку знають не всі: навіщо господині сіють кріп по всьому городу і який ефект це дає

Під час вирощування кропу деякі городники скаржаться на те, що зелень активно поширюється по всій присадибній ділянці. Насправді таке розростання – це добре. В чому ж переваги цієї рослини?

Різдвяний піст-2024: точна дата початку за новим церковним календарем, меню по днях, традиції

Різдвяний піст – одна з найважливіших подій в церковному календарі. В 2024 році він у відповідності з новим стилем розпочнеться раніше. Коли точна дата початку – читайте в матеріалі "Одного Факту".

Співав на Майдані з Пономарьовим, писав пісні для Полякової: Що стало із зіркою 2000-х Олександром Воєвуцьким

Олександр Воєвуцький – український співак та музикант, який свого часу став переможцем одразу в двох музичних проєктах: "Шанс" та "Караоке на Майдані". Чим займається артист зараз і де знаходиться?

Коли саджати озимий часник в 2024 році: сприятливі дні в жовтні за Місячним календарем – врожай буде міцним

Посадка озимого часнику в 2024 році у відповідності з порадами Місячного календаря допоможе отримати міцний та здоровий врожай. Ось які дні в жовтні найбільш сприятливі для цього.