Нова хвиля мобілізації в Україні: хто із військовозобов’язаних точно звільнений від призову в 2023 році

Призивати чоловіків до війська в Україні почали з першого дня повномасштабного вторгнення росіян. За рік, що минув, загальна мобілізація не припинялася. Призивають військовозобов'язаних і резервістів, постійно доукомплектовуючи військові частини. Є певний перелік осіб, що не підлягають мобілізації.

Не потраплять до наявного війська люди з відстрочкою від призову, а ще ті, кого забронювали держоргани чи підприємства.

Сподіватися на відстрочку можуть ті, в кого є серйозні проблеми зі здоров’ям. Обмежено придатних і непридатних в мирний час усе одно можуть призвати, але на передову не відправлять – залишать при частині.

Гарантовано не вручать повістку батькам трьох, чотирьох і більше дітей, якщо їм не минуло 18 років. Татусям-одинакам теж можна не хвилюватися – їх не заберуть. Опіка над дитиною-інвалідом I, II груп є гарантією для відстрочки. При цьому донька чи син можуть бути навіть повнолітніми.

Батьки трьох і більше дітей мають право на відстрочку від армії

Батьки-інваліди, хвора дружина, що потребують догляду, теж є запорукою перебування в тилу.

Якщо дружина служить, а чоловік доглядає дитину, то йому належить відстрочка від мобілізації.

Родичі, що загинули в АТО чи зникли безвісти, дають можливість відкосити від армії. Тільки вони мають бути близькими – мова про членів подружжя, дітей, батьків, рідних сестру чи брата, бабусі й дідуся.

Також поки що не мобілізують тих, хто здобуває вищу освіту чи є викладачем вишу.

Студенти і викладачі вишів мають бронь

Підприємства й органи державної влади бронюють особливо цінних військовозобов’язаних працівників, якщо в цьому є необхідність.

Ті, хто на місцях займається вирішенням мобілізаційних завдань, виконують певні роботи для ЗСУ, виготовляють потрібні армії товари чи надають відповідні послуги, теж отримують відстрочку.

Робота на критично важливих підприємствах чи в установах в умовах війни теж може дозволити допомагати фронту, не перебуваючи на передовій й не отримуючи повістки.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?