На Благовіщення не можна давати у борг і вбиратися в нову сукню: які ще традиції має це велике церковне свято

Благовіщення є одним із 12 найголовніших церковних свят. В церковній ієрархії воно входить у трійку лідерів услід за Великоднем й Різдвом. Воно ніколи не виходить зі своєї календарної дати. Католики завжди відзначають його 25 березня, а православні – 7 квітня.

Благовіщення раніше називали Зачаттям Христа. А сучасну назву свято отримало в VII столітті. Саме цього дня Діва Марія, набираючи води в джерелі міста Назарет, дізналася від Архангела Гавриїла, що перебуває при надії не звичною дитинкою, а Сином Божим. Жінка перебувала в шоку, адже до цього не мала контактів із чоловіками. За 4 місяці до цього вона заручилася з 80-річним Йосипом, але не збиралася з ним ділити ліжко, залишаючись Божою Дівою.

Цього дня запускали у небо білих голубів, щоб долетіли до янголів

Цього дня священники під час літургії вбираються у блакитне вбрання. Віряни моляться за своє здоров’я і близьких, ставлячи свічки в церкві та освячуючи воду. Раніше існувала традиція випускати голубів, щоб у небі дісталися янголів і розповіли їм про людські потреби.

Як відзначали свято у давнину

Наші пращури на Благовіщення збиралися за столом, дозволяючи собі в піст поласувати рибою, морепродуктами, олією і вином. Усі перебували у піднесеному настрої.

Хазяйки випікали печиво у формі птахів. Усім гуртом готували благовіщенську сіль. Кожен сім’янин вкидав до торбинки пучку солі. Її тримали на вогні, після чого сіль набувала чарівних якостей – захищала від нечистої сили. За рік на наступне Благовіщення її спалювали, натомість готували новий оберіг.

Богородицю з немовлям у вишиванках намалював Олександр Охапкін

Ще у дохристиянські часи мешканці Київської Русі розводили багаття, щоб спалити зиму й закликати весну. У вогонь кидали старий непотріб, щоб разом із ним згоріло все лихе. Обходили зі свічкою всі закутки в домі, щоб викурити нещастя.

Щоб не гнівити Бога у цей день небажано робити ніяких домашніх справ – прибирання, прасування, обрізки дерев і квітів, шиття, вишивання тощо. Не слід вбиратися в новий одяг, а також лихословити й сваритися з іншими людьми. Якщо попросять щось у борг – не давайте.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.