Місце Пушкіна у Полтаві зайняв Сковорода: це вже друга скульптура мандрівному філософу, встановлена земляками

Полтавці вирішили позбутися згадок про колоніальне минуле й прибрали скульптуру Пушкіна, розташовану біля входу в готель. Тепер пару Миколі Гоголю складає земляк родом із Луб'янщини Григорій Сковорода.

У Полтаві урочисто відкрили нову скульптуру, присвячену письменнику й філософу Григорію Сковороді. Зроблена контактна фігурка у людський зріст і розміщена у парі з Миколою Гоголем. Раніше на цьому місці красувалася постать Олександра Пушкіна, та від російського класика вирішили позбутися, після того, що його нащадки накоїли в Україні.

Раніше поряд із Гоголем стояв Пушкін

Мандрівний філософ зображений поруч із героями його творів, а саме “Благодарного Еродія”. За плечима Григорія ховається лелека Еродій, а біля ніг розташована мавпочка Пішик. Птах є уособленням духовного піднесення, а примат символізує земне й матеріальне. Навіть тримає у руках 500-гривневу купюру з зображенням Сковороди.

Жадібна мавпочка тримає у руках купюру зі Сковородою

Композиція має авторство Володимира Цісарика. Гроші на демонтаж старої конструкції, виготовлення і встановлення нової виділив приватний підприємець. Побачивши мандрівного філософа, полтавці й гості обласного центру мають зацікавитися його постаттю, дізнатися життєпис видатного українця, почитати його твори.

Фігура не відділена від люду постаментом. Кожен охочий може підійти й сфотографуватися з генієм. Пушкін до Полтави не має жодного стосунку. Немає підтверджень, щоб він хоч раз відвідував місто. Тож і простояв у Полтаві лише з 2019 року, дочекавшись демонтажу.

Перша мініскульптура видатному земляку

А от Сковорода – зовсім інша історія. Чоловік народився на Полтавщині, сповнений українським духом. Тому й слід віддати йому шану, вважають організатори пам’ятника.

На початку грудня 2022 року неподалік школи мистецтв було встановлено перший пам’ятник видатному земляку. Паркова мініскульптура була присвячена 300-річчю з дня народження Григорія. Тоді пообіцяли в майбутньому встановити 3,5-метровий пам’ятник Сковороді. Тож невдовзі місць вшанування видатного земляка буде аж три.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.