Писанки, вишиванки й кобзи з’являться у Списках ЮНЕСКО: нічим подібним не можуть похвалитися інші народи

Мінкульт підготував, а МЗС передав на розгляд в ЮНЕСКО три елементи, пов'язані з нематеріальною культурною спадщиною. Тож, не виключено, що до престижних Списків невдовзі додадуться вишиванки по білому, кобзарські цехи, писанки.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, росіяни докладають чимало зусиль аби знищити національну ідентичність українців. Північні сусіди мають бажання позбавити народ власних традицій, самобутності. У таких умовах особливо нагально постає питання зберегти елементи нашої духовності й живої спадщини, що є символами національної самоідентифікації. Бо ці нематеріальні цінності допомагають українцям проявляти чудеса незламності. Тож не можна допускати їх знищення.

Не виключено, що невдовзі Списки ЮНЕСКО поповняться такими Списками:

Українська писанка: традиція і мистецтво

Писанки є важливим елементом української культури

Ця номінація має з’явитися в Репрезентативному списку, що є нематеріальною культурною спадщиною людства. Підготувати її допомогли українці з Естонії. Активну участь у підготовці зіграв Коломийський Музей писанкового розпису з Івано-Франківщини. Не залишилися осторонь важливої справи й представники української спілки майстрів народного мистецтва.

Практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції

Кобзарські традиції й понині живуть у народі

В Україні існує три цехи, що займаються просуванням у маси кобзарського мистецтва. Вони розташовані у Києві, Львові й Харкові. Трьохсотлітні намагання росіян знищити український народний інструмент і всі згадки про нього, не призвели до бажаних наслідків. Люди продовжують відновлювати автентичні бандури й влаштовувати Кобзарські фестивалі.

Технологія вишивки білим по білому

Вишивка білим по білому є унікальним українським надбанням

Подібна вишивка є прерогативою мешканців міста Решетилівка, що на Полтавщині. Саме тут відбувається професійне навчання даної методики вишивання. Це і справді вагомий елемент живої української спадщини, що має закарбуватися в анналах всесвітньої історії.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?