Художник з Олександрії вбрав святих у вишиванки: вийшли автентичні домашні ікони з душею

Художник з Олександрії Олександр Охапкін малює дивовижні божественні картини. На його "домашніх іконах" святі вбрані у вишиванки. Тож виходять дуже щемкі і близькі серцю кожного українця зображення.

Подібна нестандартна ідея спала на думку художнику Олександру Охапкіну в лихі 90-ті роки. Довкола відбувався хаос, не було зрозуміло, чим усе закінчиться, і що буде завтра. Митець розмірковував, як йому не втратити відчуття любові до ближнього оточення.

Богоматір у виконанні Олександра Охапкіна

Ще коли навчався у художньому училищі Дніпра, олександрієць отримав замовлення на створення лику Божої Матері. Він переживав, що завдання як для новачка неймовірно складне. Та, на диво, все вийшло ідеально, і замовник залишився задоволеним.

Святі не лише у вишиванках, на іконах присутні рушники й інші деталі побуту українців

Надалі експериментуючи з різними стилями, Олександр часто думав, що означає краса для українців. Коли познайомився зі зразками “хатніх ікон”, був вражений, наскільки вони гарні. У музеї Пирогово, що під Києвом, Охапкін ретельно вивчав старовинні експонати – ткацькі вироби, кераміку, вишиті рушники. Так поступово в його душі зароджувалася особлива мова зображення. Він неначе сам звертався до Бога. От картини, засновані на побуті наших пращурів, й виходили, сповнені світлом і щасливими посмішками.

Віра, Надія я Любов оповиті квітами

Майстру вдалося поселити святих у старовинні українські оселі, вбравши у вишиванки й зробивши їх дуже близькими до народу. Ікони Охапкіна прикрашені великою кількістю мальв, ромашок, волошок й інших квітів, знайомих кожному з дитинства.

Традиційні ікони суворі, мовчазні, а Олександрові навпаки теплі, життєрадісні, душевні. З тисячі написаних художником картин не менше чотирьох сотень припадає саме на українські ікони. Їх виставляли у музеї Шевченка в Каневі, в галереї “Єлисаветград” у Кропивницькому тощо. Багато з нестандартних робіт перебувають нині у приватних колекціях.

Нові статті

Схожі статті

Все почалось, коли їй було 14: Марічка Падалко розповіла про свій перший шлюб – імʼя чоловіка досі приховує

Зірка 1+1 Марічка Падалко вперше розповіла про свого першого чоловіка, ім'я якого не розкриває: що відомо про перший шлюб телеведучої та чому пішла від екс-обранця?

Корабель багатства в океані вдачі: названо 3 знаки Зодіаку, яких з 5 липня чекає щедрий подарунок долі

Життя цих трьох знаків Зодіаку буде насичене радісними емоціями, починаючи з 5 липня 2024: що очікувати Терезам, Рибам та Лев - щастя буде всюди.

“Ми спали в одному ліжку”: Володимир Ярославський розсекретив, чи дійсно крутив роман з Ольгою Мартиновською

Лише колега та дружба, чи все ж таки між ними дещо більше? Суддя "МастерШеф "Володимир Ярославський зізнався, чи мав романтичні почуття до Олі Мартиновської?

Вийшла заміж по “зальоту”: Катерина Осадча пригадала, як одружувалась з Юрієм Горбуновим, будучи вагітною

Катерина Осадча вже понад 7 років у щасливому шлюбі з Юрієм Горбуновим та вважаються міцною парою шоубізу: телеведуча розповіла, як виходила заміж з животиком.