Писанки, що вціліли під час бомбардування, виставили у Верховній Раді: далі експонати поїдуть на Прикарпаття

Внутрішній дворик Верховної Ради причепурився до Великодня. Тут відкрилася виставка унікальних писанок, які вдалося врятувати від агресора. З 800 екземплярів уцілили лише 120.

Унікальна колекція “Писанки. Відродження” перебувала у “Добропарку”, розбомбленому окупантами. Макарівський район Київщини піддався руйнуванню озброєними росіянами. Всього в дендропарку налічувалося вісім сотень експонатів.

Фестиваль писанок було започатковано у столиці ще 2016 року. Організатори мали на меті популяризувати українську культуру й історію. До перформансу приєдналося 374 художники з усіх куточків країни. Вони розмалювали полотна у формі яєць заввишки з метр. Колекція з кожним роком поповнювалася.

Біля Верховної Ради можна побачити колекцію уцілілих писанок

Спочатку ці унікальні роботи можна було побачити на Софійській площі. З 2019-го їх перевезли до унікального дендропарку. Так було до 2022 року, допоки рашисти не вдарили по “Добропарку” з усіх можливих видів озброєння. З 800 експонатів уціліли лише 120.

Цьогоріч частину артефактів виставили у Верховній Раді. А згодом писанки відправляться на Прикарпаття й опиняться в Музеї етнографії Національного заповідника “Давній Галич”. Тут експозицію планують відкрити 18 квітня, розташувавши велетенські яйця посеред смерек.

На Прикарпатті побачити писанки, що пережили окупацію, можна в Давньому Галичі

Масштаби руйнації сусідньою державою культурної спадщини українців вражають. Щоб розповісти правду про це всьому світу, був створений Фонд BuduyUA. Він має демонструвати, наскільки українці сміливі, і як відчайдушно відстоюють свою волю.

У рамках акції в США й Канаді проведуть благодійні аукціони. Учасникам запропонують придбати одну з сотні писанок, що вціліли під ворожими бомбами. Вторговані від продажу унікальних робіт гроші планується витратити на відновлення Гостомельського ліцею №2.

Нові статті

Схожі статті

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.

В діадемі з намиста і білій сукні: 37-річна Настя Приходько пішла під вінець вдруге після 11 років шлюбу

Співачка Анастасія Приходько відзначила особливу дату в родині другим вінчанням. Зірка показала себе із чоловіком Олександром в храмі, посеред ікон і розповіла про нові обітниці перед Богом.